pondelok 26. novembra 2012

Cukor v skratke

Viete vymenovať základné delenie sacharidov? A čo to vlastne ten sacharid je?
Jednoducho povedané, reč bude o cukroch.







Najjednoduchšie delenie sacharidov je na jednoduché a zložité. Tie jednoduché (ako už názov napovedá), monosacharidy, sa skladajú z jednej stavebnej sacharidovej jednotky a spoznáme ich podľa ich sladkej chuti. Telo ich dokáže rýchlo prijať (veď kto nemá rád napr. čokoládu), ešte rýchlejšie sa dostávajú do krvného riečišťa a za krátky čas nám vedia dodať veľké množstvo energie. Ak práve nepodávate ohromný výkon, ich nadbytočný príjem spôsobuje nadbytok inzulínu, znižuje hladinu cukru v krvi a následne pomáha k premene prijatého cukru na tukové zásoby. Ak nie ste pohybovo aktívni a milujete sladkosti, dávajte si pozor.


Za základný monosacharid sa považuje glukóza (hroznový cukor), ktorá má v tele osobitú funkciu. Je to jediná forma cukru, ktorá prúdi v krvi a dostáva sa tak v tejto forme do celého tela. Tu sa využíva ako stály pohotový zdroj energie alebo sa ukladá vo forme glykogénu (svalový cukor).
Medzi ďalšieho zástupcu jednoduchých cukrov patrí fruktóza, čiže ovocný cukor. Na rozdiel od glukózy nepodnecuje tvorbu inzulínu a teda z hľadiska športovania, chudnutia a rysovacieho tréningu nie je tento cukor veľmi vhodný, pretože blokuje uvoľňovanie tuku pre energetické využitie (takže zabudnite na ovocné diéty, dámy).


Cukry, ktoré sa skladajú z dvoch druhov monosacharidov sa nazývajú disacharidy. Najznámejšími zástupcami je sacharóza (cukor z repy, ktorý je kombináciou glukózy a fruktózy) a laktóza (mliečny cukor, ktorý je kombináciou galaktózy a glukózy).

Okrem jednoduchých cukrov sú v našej potrave zastúpené aj tzv. komplexné sacharidy – polysacharidy. Sú to vlastne reťazce monosacharidov a skôr ako ich telo dokáže prijať, musia sa rozložiť na jednoduché cukry. Kým monosacharidy znamenajú po prijatí nárazovo veľké množstvo energie, energia zo zložitých cukrov sa uvoľňuje postupne. Komplexné cukry nemajú sladkú chuť a ich zdrojom sú najmä pekárenské výrobky, cestoviny, zemiaky, ryža atď. Ich podiel v potrave by mal byť výrazne väčší ako jednoduchých cukrov a pri výbere je vhodné klásť dôraz na celozrnné a tie výrobky, ktoré ešte úpravou nestratili potrebné živiny.

P.S. Takže sladkosti obmedzte v ideálnom prípade úplne, ovocie len doobeda alebo v čase tréningu a polysacharidy s mierou kľudne aj vo väčšom množstve (v závislosti od vašich energetických nárokov).

Foto zdroj: internet

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára