streda 21. novembra 2012

Chudnutie behom. Skutočne?

Ešte stále veríte tvrdeniu, že po pol hodine behu telo spaľuje už iba tuky? Alebo že rýchlym behom spálite všetku glukózu a telo potom "jazdí" na tuk? Nie je to úplne tak.

Foto zdroj: internet
 

Priemerný bežec využíva počas behu väčšinu energie zo sacharidov, tuk sa spotrebováva len v rozmedzí od 0 do 40% v závislosti od trénovanosti konkrétneho bežca a dĺžky behu. Pomer spotreby sacharidov a tukov sa počas behu mení, a áno, zhruba po pol hodine sa tento pomer mení v prospech tukov. Stále však platí, že viac ako 40% krytie energie z tukových zásob to pravdepodobne nebude.

Ak nemáte dostatočnú kondíciu, tak vaše telo tie tuky pri behu jednoducho vôbec nevyužije (0%), pretože zo sacharidov sa energia získava oveľa ľahšie (tak prečo si nevybrať najjednoduchšiu cestu?). A ako zistiť, či vaša súčasná kondícia na spaľovanie tukov behom postačuje? Jednoducho. Ak zvládate zabehnúť 5 km pod 30 minút, máte na to. Ak nie, začnite trénovať. S tréningom totiž rastie aj kondícia. Mimochodom, ja som sa už na túto hranicu dostala a držím palce aj vám :)

Na záver ešte jedna pomôcka, s ktorou zistíte, pri akom tempe spaľuje tuk (vo vhodnom pomere k sacharidom) práve to vaše telo: začnite bežať najpomalšie ako sa dá a dýchajte pritom iba nosom (nepodvádzajte!) a snažte sa vydržať 5-10 minút. Ak sa nejdete zadusiť, máte vyhrané. Toto je práve to tempo, pri ktorom spaľujete aj tuk. Zostáva vám už len vydržať týmto tempom spomínaných 30 -40 minút (teraz už môžete dýchať aj ústami). Pustite sa do toho :)

Ak však ani najpomalší beh neudýchate nosom aspoň po dobu 5-10 minút, vaša súčasná kondícia vám spaľovanie tukov nenaštartuje. Začnite trénovať už dnes.

A na záver jedna rada, resp. citácia z knihy Neležme, Bežme od Viktora Bielika (kniha, ktorá ma inšpirovala aj k téme dnešného článku): "Ak chcete počas behu využívať tuky, behajte tak rýchlo, aby ste nepredbehli tú najpomalšiu babku na bicykli a iba tak dlho, ako trvá jeden bežný televízny seriál."

Tak nech vám to behá. Majte pekný deň.

Foto zdroj: internet
 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára