piatok 26. októbra 2012

Poznáte SMS?

Prvýkrát som na túto skratku narazila pred letom v jednom fitness článku na webe. Nepamätám si o čom bol ten článok, ale tie tri písmená som si zapamätala, hoci nič viac tam o tom nebolo a ja som ani nehľadala ďalej. Po lete som zmenila fitko, klasickú "činkáreň" som vymenila za trochu multifunkčnejší prístup k cvičeniu, a zrazu sa SMS začal objavovať častejšie. Nielen v tom "mojom" fitku, ale aj v novinách, televízii, medzi mojimi známymi.. A pri tom vznikol už pred 30 rokmi a jeho autorom je Čech.  Reč je o SM-Systéme.

Foto zdroj: Levon photography (by google.sk)
Cvičenie podľa českého neurológa MUDr. Richarda Smíška poznajú už nielen v Čechách a na Slovensku, ale napr. aj v Nemecku, kde ho hradia aj zdravotné poisťovne. Jedná sa o cvičenie zamerané najmä na chrbticu a okrem rehabilitácie (pri bolestiach chrbtice a iné) ho využijete aj v oblasti športu. Využíva sa na kondičné prípravy, na tréning správnych pohybových návykov, zvýšenie výkonnosti i na kompenzáciu po výkone. Za skratkou SM sa skrývajú 2 veľmi podstatné slová: stabilizácia a mobilizácia (chrbtice) a základom metódy je špirálovito stabilizovaný pohyb (presnejšie: stabilizácia chrbtice v smere špirály, pričom pohybom ramena sa aktivujú šikmé brušné svaly a chrbtica sa preťahuje smerom nahor) vykonávaný pomocou elastického lana. A nie hocijakého - toto lano má presne stanovenú dĺžku i odpor, a tak pomáha k aktivácii oslabeného svalstva a úspešne lieči nielen skoliózu, bolesti chrbtice a svalové dysbalancie, ale aj migrény, bolesti ramien, kolien, bedrových kĺbov, vyskočené platničky, ploché nohy, závraty alebo gynekologické problémy.

Cvičenie sa skladá z 12 základných cvikov, ktoré zvládnete za 10 minút. Nečakajte však zázraky na počkanie, cvičiť sa musí pravidelne, každý deň a určite nie len pár týždňov. Ak aj nemáte momentálne žiadne problémy s chrbticou, určite by ste tento typ cvičenia mali zaradiť do svojho denného rozvrhu ako prevenciu. Väčšina z nás totiž celý deň presedí a tak máme špirálovité svalové reťazce ochabnuté, a naopak, vertikálne reťazce preťažujeme. To spôsobuje stláčanie stavcov a namáha medzistavcové platničky. Skôr či neskôr, ale bolesť určite príde - tak prečo jej nepredchádzať?

To, že pohyb a cvičenie je dôležité, vieme snáď všetci (hoci nie všetci sa tým aj riadia). Svaly nám umožňujú pohyb a zaisťujú správne postavenie stavcov a kĺbov. Keď stojíme, sú aktívne svaly uložené hlboko pozdĺž chrbtice, ktoré zabezpečujú vertikálnu stabilizáciu tela. Ak máme tieto svaly preťažené, stláčajú stavce k sebe a namáhajú medzistavcové platničky. Tie následne tlačia na nervy a deformujú nervové dráhy, čím vzniká bolesť (napadlo by vás, že aj neplodnosť by mohla súvisieť s týmto problémom?). Aby sme platničkám dopriali dostatočný priestor, musíme pomocou aktívnych šikmých svalov vytvoriť vztlakovú silu a vytvoriť tak špirálovitú stabilizáciu tela. A práve na to slúži SM systém. A bonus navyše, pri cvičení dochádza k lepšiemu vyživovaniu kĺbov (a teda k prevencii proti artróze) a k prevencii proti poruchám klenby nôh.. 

Tak čo, kedy to vyskúšate? 

P.S. Malá ukážka tu :)

Foto zdroj: internet



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára