štvrtok 27. februára 2014

"Fat burners"

Je to len marketingový ťah alebo spaľovače tukov naozaj fungujú?


Foto zdroj: internet






Odpoveď na túto otázku nie je jednoznačne jasná. Sto ľudí, sto chutí (výsledkov). Aby som vás dostala trochu do obrazu, je dôležité vedieť, že typy spaľovačov sú rozne - teda máme najmä tri hlavné skupiny.

Lipotropné spaľovače tukov sú tie s obsahom látok, ktoré podporujú využitie telesnej energie z tukov, najznámejším z nich je L-karnitín (viac o ňom si prečítate tu). Ak však nemáte dostatok telesnej aktivity, vaše telo nepotrebuje čerpať toľko energie a teda tieto spaľovače fungovať nebudú.

Stimulačné spaľovače tukov, ako už názov napovedá, vás stimulujú najmä v období, kedy máte nedostatok energie - jednoducho vás nabudia, budete mať viac energie na tréning a teda spálite aj viac energie a tým aj viac tuku. Ak však takí nabudení budete sedieť doma pri telke, úbytok tuku nečakajte ani omylom. Patrí sem napríklad kofeín, guarana a synefrín a ak nemáte peniaze nazvyš, vystačíte si aj so silnejšou kávou (za predpokladu, že nie ste "kávičkári"- kofeín je totiž návykový a po určitom čase už jednoducho nezaberá). Na predtréningovej kávičke teraz fičím aj ja a musím povedať, že hodinový kondičný tréning zvládam oveľa lepšie ako bez toho kofeínu (dokonca mi tá káva už aj začína chutiť).

No a poslednou skupinou sú termogénne spalovače tukov, tie sú zrejme najúčinejšou formou, pretože ich podstatou je zvyšovanie telesnej teploty a tým aj zvyšovanie metabolizmu - a čím rýchlejší metabolizmus, tým lepšie spaľovanie tukov (viac o metabolizme čítajte tu, tu alebo malá zaujímavosť tu). Údajne dokážu spaľovať tuk aj bez fyzickej námahy, ale isté to nie je (rôzne štúdie, rôzne výsledky). Patrí sem napríklad synefrín, HCA, extrakt zo zeleného čaju a iné. Pozor, niektoré spaľovače stimulujú činnosť štítnej žľazy a s tou nie sú žarty (nehovoriac o iných zdravotných rizikách).
Termogénne spaľovače som už tiež vyskúšala, najmä tie z drahšej cenovej kategórie. Skúšala som rovnaký výrobok počas pravidelného tréningu a aj v čase, keď som do fitka nechodila (ó, áno, cez leto ma veru vo fitku neuvidíte, tam makám zvyšných 9 mesiacov v roku) a musím povedať, že naozaj fungoval len pri pravidelnej fyzickej námahe - tu sa však natíska otázka, či naozaj fungovali tabletky alebo môj výkon vo fitku. Pravdou je, že som mala viac energie a aj silnejšiu motiváciu (nechcela som tie hriešne drahé "bobule" minúť len tak) a ak to aj bolo placebo, výsledok bol. 

Je treba zdôrazniť aj to, že po spaľovačoch netreba siahať hneď ako prvýkrát prejdete bránami fitness centra. Spaľovače sú stále iba doplnkami stravy (tvoria len 5% vášho úspechu) a uvažovať nad nimi by ste mali až v prípade, že:
1) pravidelne cvičíte
2) dodržiavate vyváženú stravu
3) dostali ste sa do bodu, kedy váš pokrok nejaký čas stagnuje napriek vašej snahe

Štúdií je veľa a každá tvrdí niečo iné. Rovnako sa v názoroch rozchádzajú aj samotní užívatelia týchto doplnkov stravy. Mojím záverom je, že všetko je v hlave - psychika robí veľa a ak pravidelne cvičíte, zdravo a striedmo sa stravujete, máte dostatok spánku a správnu motiváciu, tabletky, prášky ani inú podobnú chémiu nepotrebujete. Sú to zbytočne vyhodené peniaze. Veď prečo by inak chodilo po svete toľko nespokojných ľudí?

Mojimi spaľovačmi sú teraz "prírodné" látky obsiahnuté v "bežnej" strave - či budem spokojná, zistím až neskôr, ale určite sa s vami podelím o názor. A ktoré sú to?
Ráno nalačno pohár vlažnej vody s citrónom, pred každým jedlom mesiačik grapefruitu, dostatok strukovín, sóje a celozrnných produktov, zelený a žihľavový čaj, škorica, čili, zázvor a rôzne bylinky. Vyskúšajte aj vy, určite tým nič nepokazíte :)

Aké sú vaše skúsenosti? 


2 komentáre:

  1. Ještě jsem (zatím) nenašla spalovač, jehož účinek bych na sobě pociťovala

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Veru, na niekoho neúčinkujú a možno ten "svoj" ešte len nájdeš :)

    OdpovedaťOdstrániť