nedeľa 7. júna 2020

Pár slov o metabolizme

V gréčtine metabolismos znamená zmenu, u nás je často nesprávne prekladaný ako látková výmena. V skutočnosti však ide o látkovú premenu a pod tento názov zahŕňame všetky chemické procesy, ktoré prebiehajú v tele za účelom vytvorenia energie, aby udržiavali základné funkcie organizmu.

Niekde na Plešiveckej planine
(P.S.metabolizmus kráv a jeho správne fungovanie je riadna veda)




























Jednoducho povedané, metabolizmus znamená všetky chemické a telesné procesy v organizme, ktoré naše telo udržiavajú vo funkčnom stave. Alebo ešte jednoduchšie: je to premena prijatej stravy na využiteľnú energiu. Metabolizmus ako taký je však veľmi zložitý dej.

Chemické deje, ktoré v tele prebiehajú, si teraz popisovať nebudeme, ale je dôležité vedieť, že čím rýchlejší metabolizmus máte, tým rýchlejšie dokáže vaše telo premeniť stravu na energiu (v praxi to oceníte napríklad vtedy, ak sa snažíte schudnúť - spomalený metabolizmus môže byť jednou z hlavných príčin, prečo sa vám nedarí zhodiť nejaké to kilečko, dve, tri).

Tu je na mieste spomenúť aj ďalší pojem súvisiaci s metabolizmom, a to je bazálny metabolizmus. Je to najmenšie množstvo energie, ktoré vaše telo potrebuje na to, aby ste mohli normálne fungovať, aby ste "prežili". To znamená, že každý deň potrebujete prijať určité množstvo energie, aby ste mohli dýchať, a aby vám fungoval krvný obeh, trávenie a ostatné telesné funkcie. Hodnota bazálneho metabolizmu sa pohybuje okolo 6300 - 7500 kJ denne /je to vysoko individuálne a závisí na niekoľkých faktoroch (okrem iného napríklad na vašej hmotnosti a dennom režime). V spánku vaše telo spotrebuje množstvo energie na úrovni bazálneho metabolizmu, ale pri športe sa množstvo potrebnej energie môže až sedemkrát znásobiť. Čo to znamená v praxi už možno tušíte. Diéty pod úrovňou bazálneho metabolizmu (tzn. ak prijmete menej energie ako vaše telo potrebuje na zabezpečenie základných životných funkcií) vám nielenže nepomôžu schudnúť, ale navyše vám uškodia (okrem iného spomaľujú metabolizmus). A ak aj váha ukáže menej, tak na úkor vášho zdravia (telo totiž pripravíte akurát tak o vodu a svaly, ale ten prekliaty tuk vám ako na potvoru ostane).

Čím rýchlejší metabolizmus máme, tým rýchlejšie sa nám podarí schudnúť, telo spaľuje "energiu" (čiže kalórie) rýchlejšie, a to dokonca aj v pokoji. K zrýchleniu metabolizmu prispieva najmä pravidelná fyzická aktivita. Pri nej sú hlavným energetickým palivom sacharidy a tuky, pričom zo začiatku sa vo väčšej miere spaľujú najmä sacharidy. V momente, kedy počas pohybu pocítime únavu, sme pravdepodobne vyčerpali zásobu sacharidov a telo začína metabolizovať mastné kyseliny (čiže rozkladá tuk na energiu). V tejto fáze väčšina z vás cvičiť/behať prestane a odôvodňuje si to tým, že už dosiahli svoju hranicu a "majú na dnes dosť". Netvrdím, že treba cvičiť do odpadnutia, ale skúste nabudúce trochu zvoľniť tempo a vydržať o pár minút dlhšie - telo vás podrží, len potrebuje krátky čas na prepnutie do ďalšieho režimu (u mňa po fáze únavy prichádza po pár minútach fáza lepšieho výkonu, konkrétne pri behu to znamená: beží sa mi ľahšie, rýchlejšie a vydržím dlhšie). V duchu hesla: keď si myslíš, že už naozaj nemôžeš, zvládneš ešte dvakrát toľko (samozrejme, zdravá miera zhodnotenia svojich možností je na mieste).

Denný energetický výdaj je množstvo energie (uvádzanej v kJ alebo v kcal, pričom 1kcal = 4,2 kJ), ktoré človek za deň spotrebuje. Patrí sem bazálny metabolizmus + spotreba energie pri denných činnostiach + psychická záťaž. To znamená, že minimálne množstvo energie, ktoré by ste denne mali prijať nesmie byť nižšie ako je hodnota vášho bazálneho metabolizmu a psychickej záťaže (dnes už existujú rôzne možnosti, ako si svoj bazálny metabolizmus zistiť).

Hodnota bazálneho metabolizmu sa dá orientačne vypočítať a závisí od pohlavia (ženy ho majú nižší o 5-10% oproti mužom), od veku (čím sme starší, tým je metabolizmus pomalší a človek pri nezmenenom životnom štýle vekom ľahšie priberie/údajne po 30tke je to kilo ročne), od veľkosti tela (väčší ľudia majú väčší bazálny energetický výdaj), teploty prostredia (v chladnejšom prostredí vydáme viac energie na udržanie telesnej teploty), ale aj od individuálnych faktorov každého z nás.

Bonus na záver: tzv. Harris-Benedictova rovnica na výpočet bazálneho metabolizmu:
pre ženy: 655 + (9,6 x hmotnosť) + (1,8 x výška) – (4,7 x vek)
pre mužov: 665 + (13,8 x hmotnosť) + (5,0 x výška) – (6,8 x vek)
zdroj: www.google.sk

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára