sobota 31. augusta 2013

Základy stravovania III. - obed a večera

"Raňajky zjedz sám, na obed sa podeľ s priateľom a večeru nechaj nepriateľovi..." Naozaj?
Foto zdroj: internet


O dôležitosti raňajok som už písala a poznáte aj pravidlo 3 hodín (je vhodné jesť pravidelne v trojhodinových intervaloch malé porcie). Ako je to ale s obedom a hlavne s večerou? Riadite sa pravidlom "po piatej nejem"?

Začnem obedom, k tomu veľa slov netreba :) Okolo obeda je naše telo v plnom nasadení, zo stravy prijalo dostatočné množstvo energie na svoje fungovanie (samozrejme len v prípade, ak ste mali vhodné raňajky a desiatu) a zároveň máte ešte dostatok času prijatú energiu využiť vo svoj prospech..Na tanier si teda môžete naložiť v podstate čokoľvek - snažte sa však vyberať si zdravé jedlá s dostatočnou výživovou hodnotou a v primeranom množstve. Ak máte za sebou (alebo pred sebou) tréning vo fitku, doprajte si k hlavnému jedlu o čosi viac sacharidov vo forme cestovín, ryže či zemiakov, prípadne ovocný šalát. Ak potrebujete schudnúť, jedzte naopak viac bielkovín, teda najmä chudé mäso a ryby, a k tomu veľa zeleniny, ostatné prílohy obmedziť. Nezabúdajte, že strava má byť výživná a vyvážená, takže na našom tanieri by sa počas týždňa mali prestriedať viaceré varianty obedov: rôzne druhy mäsa, ryby, cestoviny, zemiaky, ryža, šaláty. Pozor treba dať na kalorické, mastné, vyprážané a tučné jedlá (platí, že všetko s mierou), takže na vyprážaný rezeň s hranolkami a tatárskou omáčkou sa môžete tešiť tak raz za mesiac..

S večerou to tiež nie je zložité, hoci platia o čosi iné pravidlá ako pri obede. Poobede sa naše telo už automaticky pripravuje na noc. V noci prebieha regenerácia organizmu, preto je dôležité dopriať telu dostatok priestoru, aby ju mohlo spustiť. V praxi to znamená, že posledné jedlo by sme mali prijať zhruba 3 hodiny pred spaním (a za ideálnych podmienok si dopriať 8 hodín ničím nerušeného spánku). Ak chodíte spať okolo polnoci, večera o piatej nie je úplne ideálna. Vaše telo je 7 hodín bez potravy plus ďalších 6-8 hodín nejete počas spánku. Rozklad svalových bielkovín nastáva už po zhruba 7 hodinách bez potravy a s pribúdajúcim časom sa tempo rozkladu zvyšuje. Pomaly sa tak stráca vaša svalová hmota, spomaľuje sa metabolizmus. Svaly spaľujú tuky, menej svalov preto znamená viac tukov v zásobe.. Naopak, ak si niečo zajete tesne pred spaním, telo musí namiesto plánovanej regenerácie najprv spracovať a stráviť prijatú potravu a až potom začína regenerovať. V závislosti od toho, čo presne zjete, môže trávenie trvať 1 - 5 hodín, takže veľakrát na regeneráciu ani neostane čas (a vlastne ani energia). Paradoxne, čím tesnejšie pred spaním niečo zjete, tým väčší hlad vás ráno prepadne. 
A čo si dopriať k večeri? Zase závisí na vašom dennom režime a vašich cieľoch. Vo všeobecnosti sa ale odporúča mať na tanieri prevahu bielkovín (sacharidy dodávajú telu energiu a teda pred spaním už nie sú takmer vôbec potrebné). Bielkoviny sú stavebnou látkou svalov a taktiež ich telo potrebuje na celkovú regeneráciu. Na večeru si dajte napríklad tuniaka so zeleninou, vajíčkovo-zeleninový šalát, rybu so zemiakmi, či kuracie prsia s trochou ryže. Neuškodia ani ostatné jedlá z mäsa, pozor však na tučné omáčky. Ak nepotrebujete schudnúť, kľudne si naložte menšiu porciu cestovín (špagety s grankom tým ale nemyslím). Ak nie ste veľmi hladní, pomôže cottage cheese, tvaroh s trochou ovocia alebo praženica.

Ak vás po večeri ešte prepadne hlad (čo by však pri dodržaní všetkých zásad nemalo nastať), vezmite si trochu zeleniny alebo kúsok tvrdého syra. Na mňa napríklad platí šálka teplého bylinkového čaju a chute na jedlo (zväčša sladké) ma okamžite prejdú :)

A čo vy, máte nejaké návrhy na rýchlu, chutnú a výživnú večeru? Pošlite tipy, recepty, prípadne odfoťte a pridajte na facebook. A ak máte pár sekúnd čas, hlasujte v ankete na blogu :)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára