sobota 3. augusta 2013

Tip na výlet - Beckov hrad

Beckov je jedným z našich najkrajších hradov. Nájdete ho na 60 m vysokom brale nad obcou rovnakého mena, neďaleko Nového mesta nad Váhom. A ako inak, aj k nemu sa viaže pár povestí. Nech sa páči, poďte s nami na exkurziu na miesto, kam sa oplatí ísť nielen na letný výlet.



























O minulosti hradu sa medzi ľuďmi rozprávali viaceré povesti. Podľa jednej z nich vraj dal hrad postaviť Stibor pre svojho šaša Becka. Raz po dlhej poľovačke unavený knieža Stibor oddychoval neďaleko brala, týčiaceho sa k oblohe. Všetci z jeho družiny sa ho snažili rozveseliť, no márne. Podarilo sa to až jeho dvornému šašovi Beckovi. Stibor v dobrej nálade mu sľúbil splniť každé jeho želanie. Na prekvapenie všetkých si šašo Becko zažiadal postaviť na neďalekom brale hrad. Stibor svoje slovo dodržal a hrad dal postaviť. Keď bol ale hrad hotový, veľmi sa mu zapáčil a chcel tu mať svoje sídlo. Šašovi povedal, že keď sa hradu vzdá, dá mu toľko zlata, koľko sám váži. Šašo súhlasil, ale s podmienkou, že hrad bude niesť jeho meno. Tak dostal hrad názov Beckov.

Do Beckova sa dostanete pohodlne autobusom z Nového mesta nad Váhom a na hrad je to už len kúsok (trasa je vhodná aj pre imobilných návštevníkov a rodiny s kočíkmi). S kamarátkou sme sa na hrade Beckov zastavili v ten istý deň ako sme sledovali východ slnka nad Čachtickým hradom. Hoci sme už boli trochu unavené (aj kvôli rannému vstávaniu o 4:00), predsa len sme si vzali papierového sprievodcu a prešli sme všetky dostupné zákutia hradu (prehliadka nám zabrala viac ako hodinu).

Virtuálnu prehliadku hradu si môžete pozrieť aj vy tu (about Beckov castle also in english) alebo aj tu.










Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára