nedeľa 18. novembra 2012

Zaplávajte si

Voda a slnko, relax pri vode ... Hoci je leto už nenávratne preč, zostaňte verní plávaniu a regenerujte príjemne :)



Tvrdo na sebe pracujete, chodíte do fitka, beháte, zvládate prácu či školu, domácnosť a domáce úlohy... Otázka znie, regenerujete?

Aby nedochádzalo k nežiadúcim účinkom tréningu, je potrebná následná kompenzácia prostredníctvom regeneračných procedúr. Ak chcete zvládnuť náročný tréning a zároveň si udržať vysokú výkonnosť, musíte dostatočne zregenerovať fyzické a psychické sily. Pod pojmom regeneračné procedúry sa neskrýva nič zložité, hoci by sa to na prvý pohľad mohlo zdať. Patrí sem napr. správny denný režim, vhodne vedený tréning s kompenzačnou pohybovou činnosťou, uplatnenie zásad správnej výživy a v neposlednom rade aj "skutočné" procedúry: sauna, masáže, strečing a ... plávanie.

Plávanie pôsobí regeneračne nielen na unavené svaly, ale aj na obehový systém. Už samotný fakt, že pri plávaní sme v horizontálnej polohe, uľahčuje návrat krvi do srdca a tým ho odbremeňuje. Tlak vody na hruď zároveň podporuje vdychovanie, čím núti hrudník intenzívnejšie pracovať a zväčšuje tak kapacitu pľúc. A väčšina z vás bude iste súhlasiť aj s tým, že plávanie je vcelku príjemná aktivita :)

A ak vás nepresvedčilo plávanie ako prostriedok aktívnej regenerácie, tu sú jeho ďalšie prínosy:
- rovnomerne zaťažuje svalstvo celého tela
- posiľňuje imunitný systém
- rozsah pohybov končatín má priaznivý vplyv na udržiavanie kĺbovej pohyblivosti  
- vplýva na správne držanie tela
- prispieva k znižovaniu stresu
- odďaľuje nástup únavy
- a v neposlednom rade je plávanie aj veľmi účinný kardiotréning

P.S. Čo sa týka chudnutia, plávanie je ideálne pre ľudí s nadváhou, nakoľko vo vode odľahčíte kĺby a tie potom netrpia toľko ako napr. pri behu. Na druhej strane, v studenej vode sa telo bráni strate tepla tým, že si stráži tukové zásoby a teda chudnutie iba plávaním (bez vhodnej stravy a pravidelného tréningu) nie je efektívne. Ale aby sme skončili článok niečím pozitívnym, mali by ste vedieť, že na preplávanie 1 km spotrebujete zhruba 4x viac energie ako keby ste túto vzdialenosť prebehli.

Ja sa chystám na pravidelné návštevy plavárne počas týchto zimných mesiacov, dokonca mám už aj permanentku. Teraz už len nájsť si na to čas ...

Tak, a ako ste na tom s plávaním vy?


1 komentár:

  1. Jsem vodní tvor a vodu miluju. Plavat chodím ale jen v létě. Mám koupaliště s 50m bazeném téměř za domem a jako brigádnice mám možnost chodit plavat ještě před otevíračkou a nebo po ní. Tohle léto jsem se naučila pořádně plavat (tím myslím vypilovala jsem styl) a moc mě to chytlo. Kolikrát si lidi klepali na čelo, když jsem skákala do 18ti stupňové vody :D

    OdpovedaťOdstrániť