utorok 28. februára 2012

"Obyčajné" vajce - najdostupnejšia bielkovina

Ak máte v pláne vytvarovať svaly, či "len" spevniť problémové partie, stačí sa pozrieť do chladničky. Výskumy potvrdzujú, že vaječné bielky sú ideálnym zdrojom bielkovín, pretože stimulujú svalový rast. Výhradné postavenie by mali mať hlavne v strave športujúcich žien, nakoľko nie je jednoduché pokryť odporúčaný denný príjem bielkovín z bežnej stravy.

foto: google.sk




























Žena, ktorá pravidelne posilňuje, by mala denne prijať 2g bielkovín na 1 kg váhy, u nešportujúcich žien je príjem nižší a pohybuje sa okolo 0,8g na 1 kg váhy. To znamená, že žena - športovkyňa, vážiaca 60 kg, denne potrebuje 120g bielkovín. Ak patríte k tým, ktorým sa toto množstvo zdá veľa, vyvediem vás z omylu. Táto dávka odpovedá energii 2000 kJ, čo je štvrtina odporúčaného denného príjmu pre priemernú 30r. ženu a navyše, kalórie z vaječných bielkov sú prakticky úplne vo forme bielkovín. O tom, ako a prečo pomáhajú bielkoviny pri rysovaní postavy a celkovom chudnutí, bude niektorý z ďalších príspevkov.

Ak nie sú vajíčka pravidelnou súčasťou tvojho jedálnička, je čas sa zamyslieť. Jedno vajce obsahuje len asi 310 kJ, čo je menej ako má veľké jablko. 

A tu sú jeho ďalšie nezanedbateľné pozitíva:

Dokonalá bielkovina - ide o tzv. zlatý štandard pre porovnávanie kvality bielkovín v iných produktoch

Potréningová regenerácia - vysoký obsah aminokyseliny leucín, ktorá napomáha využívaniu glukózy vo svaloch a taktiež redukcia potréningovej bolesti vďaka cholínu

Pocit sýtosti - bielkoviny a zdravé tuky (obsiahnuté v žĺtku) tlmia výkyvy chutí, pretože stabilizujú hladinu krvného cukru

Boj s únavou - vďaka vitamínom skupiny B

Boj proti starnutiu - vďaka obsahu luteínu a zeaxantínu chránia proti účinkom UV žiarenia

Ochrana zraku pred niektorými degeneratívnymi ochoreniami

Posilnenie imunity - vďaka obsahu vitamínu A, D a selénu (množstvo selénu v 1 vajci pokryje 20% dennej dávky)

Na záver ešte jeden tip: ak máte náladu pod psa, dajte si vajíčko. Jeho skvelý aminokyselinový profil totiž podporuje tvorbu neurotransmiterov, ktoré sú zodpovedné za dobrú náladu.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára