utorok 8. marca 2022

Turistické výzvy v Malých Karpatoch - TTO, OTO a Malokarpatská11

Kto má rád výzvy a/alebo rád niečo zbiera, tu je krátky prehľad výziev na najbližšie obdobie v Malých Karpatoch. Natrafila som na ne náhodou a sama som veľmi prekvapená, že sú hneď štyri. Tri sa prelínajú, jedna má vlastnú líniu. Odmenou okrem skvelých turistických zážitkov a výhľadov môžu byť turistické odznaky a dokonca aj ponožky :) Tak dlho neváhajte, čas sa kráti a záujemcov pribúda. Horám zdar a Karpatom zvlášť.


Sedemstoviek máme v Malých Karpatoch oficiálne trinásť:

Záruby (767 m.n.m.), Vysoká (754 m.n.m.), Vápenná (752 m.n.m.), Čertov kopec (751 m.n.m.), Jágrová I. (739 m.n.m.), Veterlín (723 m.n.m.), Havranica (717 m.n.m.), Čelo (716 m.n.m.), Jágrová (713 m.n.m.), Veľká Homoľa (709 m.n.m.), Čmeľok (709 m.n.m.), Skalnatá (704 m.n.m.), Javorina (703 m.n.m.)

Donedávna "neznámy kopec" Jágrová ležiaci na hlavnom hrebeni (červená Štefánikova magistrála) v úseku medzi Javorinou (703 m.n.m.) a Čertovým kopcom (751 m.n.m.) sa medzi ne začal radiť až nedávno a to rovno dvakrát: Jágrová I. (739 m.n.m.) a Jágrová II. (713 m.n.m.). 

Od roku 2017 prebieha letecké laserové zameriavanie nadmorských výšok jednotlivých malokarpatských vrcholov a teda k pôvodným 11 sedemstovkám pribudla práve Jágrová. Len tak na okraj, nadmorské výšky väčšiny malokarpatských kopcov budú mať v nových mapách už iné hodnoty.

Mimo turistických značiek sa nachádzajú 4 vrcholy (Čertov kopec, Veterlín, Čelo, Javorina), pričom dva z nich (Čelo a Veterlín) sa nachádzajú v 5. stupni ochrany, kde platí zákaz pohybu mimo vyznačených oficiálnych turistických trás.

Ak by ste predsa len chceli vyšlapať aj na tieto dva "zákonom chránené" vrcholy, je potrebné poslať žiadosť na Štátnu ochranu prírody SR a počkať si na jej schválenie - bez oficiálneho povolenia totiž riskujete vysokú pokutu.


Tematický turistický odznak (TTO) "MALOKARPATSKÉ 700-vky"


odznak TTO /autor fotografie Rozhľadňa na Veľkej Homole: L. Glevický

Výzva bola vyhlásená 2.2.2022 a zapojiť sa môže každý, deti a mládež do 18 rokov v doprovode staršej osoby, na vlastnú zodpovednosť. 

Na zdolanie výzvy a získanie odznaku vám postačí zdolať 10 vrcholov (Čelo a Veterlín sú z vyššie popísaných dôvodov vyňaté z plnenia). Výzvu je potrebné absolvovať v priebehu jedného roka (od vášho prvého výstupu), čo je naozaj luxusný čas aj pre rodinky s deťmi. Niektoré z vrcholov ležia v tesnej blízkosti a dajú sa spojiť do jedného výletu, pre náročných je možnosť "obehať" to celé za 1 deň. Ak si to chcete užiť výletným tempom, rozvrhnite si to aspoň na 3-4 výlety, s malými deťmi kľudne aj na 10 (a šup so sebou do zálohy nosič a dobrého nosiča).

Svoje "zdolávačky" priebežne zapisujete do Záznamníka (dátum a vrch) a dokladujete fotkou, z ktorej je zrejmé, na ktorom vrchole ste a v ktorý deň (tu by sa možno zišlo upresniť od vyhlasovateľa výzvy, ako dokladovať ten dátum) alebo pridáte zaznamenaný priebeh trasy vo formáte GPX.

Po absolvovaní výzvy toto všetko pošlete na malokarpatske700@gmail.com a už len počkáte na odznak.

Autorom a vyhlasovateľom TTO  je Jozef Junas, člen KST

Garantom udeľovania TTO a autorom titulnej foto je Ladislav Glevický, ladislav.glevicky@gmail.com


MALOKARPATSKÁ JEDENÁSTKA 


zdroj: instagram malokarpatska11


Registrácia bola spustená už 10.1.2022, čiže o necelý mesiac skôr ako TTO Malokarpatské 700-vky, je však časovo ohraničená na 3 mesiace a aktuálne oficiálne uzavretá (v zálohe majú ešte nejaké voľné štartové balíčky). Ak ste to nestihli, treba sledovať web, prípadne Instagram - pravdepodobne čoskoro príde ďalšia edícia.

Podmienkou splnenia výzvy je zdolanie minimálne 7 vrcholov do 30.4.2022 a zaslanie fotografií z jednotlivých vrcholov v ponožkách vyrobených "na mieru" práve pre túto výzvu alebo so samolepkou s logom výzvy.

Registračný poplatok 26 eur sa môže zdať niekomu vysoký, ale organizátor sa zaväzuje za každého účastníka zasadiť 1 strom v CHKO Malé Karpaty (napr. v letnej výzve bolo zasadených 400 kusov smrekovca opadavého) a vy tak môžete reálne pomôcť dobrej veci. K tomu zaradenie do žrebovania o ceny, spomínané ponožky a na konci aj medaila.

Táto výzva obsahuje 11 malokarpatských sedemstoviek (nezahŕňa dvojvrch Jágrovej), pričom ako náhrada za Čelo a Veterlín budú uznané vrcholy Devínska Kobyla (514 m.n.m.) a Kršlenica (505 m.n.m.).


Tematický odznak (TTO) "13 SEDEMSTOVIEK MALÝCH KARPÁT"


zdroj: https://hiking.dennikn.sk/ar/7015/novy_tto_13_malokarpatskych_sedemstoviek.html


Výzva bola vyhlásená 19. 2.2022  pri príležitosti XXV. ročníka Zimných výstupov na vrcholy Malých Karpát (ZVVMK) a podmienky plnenia sú takmer totožné s výzvou TTO Malokarpatské 700-vky.

Absolvovať ju môže každý nad 18 rokov, v prípade mladších účastníkov je potrebný doprovod staršej osoby, na vlastnú zodpovednosť. Počas výzvy si treba viesť Záznamník a fotiť sa na vrcholoch.

Úspešne splnená výzva zahŕňa zdolaných všetkých 13 (!) vrcholov, a to najneskôr do 2 rokov od prvého výstupu (začiatok plnenia výzvy). 

Tu je dôležité pripomenúť, že  Veterlín a Čelo môžete navštíviť len v súlade výnimkou Okresného úradu Trnava č. OU-TT-OSZP1- 2021/025993-018, ktorú získal organizátor výzvy konkrétne na tento účel. Vo výnimke sa uvádzajú presné podmienky, a teda v skratke: spoločný výstup/-y v mesiaci august pre max. 20 ľudí/1 výstup. V praxi to znamená, že musíte do 30.6.daného roku poslať prihlášku na výstup garantovi TTO a počkať si na schválenie a termín výstupu. Výstup bez povolenia je na vlastnú právnu zodpovednosť a teda sa neodporúča.dnosť

Vyplnený záznamník spolu s fotografiami pošlete elektronicky na Miroslav.Svitek@hiking.sk a už len čakáte na odznak. Zaslanie odznaku poštou je za úhradu. 

Garantom TTO a hodnotiteľom plnenia je člen VV KBT: Miroslav Svítek 


Oblastný turistický odznak "24 VRCHOLOV MALÝCH KARPÁT V BRATISLAVSKOM SAMOSPRÁVNOM KRAJI" (OTO 24 MK BSK)

zdroj: http://kbt.kubla.sk/2020/02/01/vystupy-na-24-vrcholov-malych-karpat-bsk/


Zaujímavý nápad, ktorý otvára nové možnosti spoznávania Malých Karpát. Také trochu "komornejšie", mimo hlavný ťah, netreba sa nikam registrovať. Vezmete mapu, spravíte si plán a idete.

Výzva bola vyhlásená 1.4.2020 a na jej splnenie máte 3 roky. Na jej konci bude 24 vrcholových fotiek, vyplnený Záznamník a veľa skvelých zážitkov. 

Zoznam vrcholov: hrad Devín (190 m), Geldek (694 m), ŠVábsky vrch (359 m), Skalka/Zrkadlisko (574 m), Hrabovina (434 m), Kršlenica (505 m), Slavín (244 m), Klokoč (661 m), Krásny/Čierny vrch (412 m), Veľký Peterklín (587 m), Veľká Baňa (444 m), Zámok (559 m), Sakrakopec (440 m), Gajdoš (651 m), Jelení/Myší vrch (459 m), Klokočiny (542 m), Malý Javorník (604 m), Strmok/Močiarna (401 m), Kamenná brána (601 m), Kozlisko (537 m), Peprovec (472 m), Okopanec (513 m), Kukla (564 m), Bázgovič (388 m).

Určite vezmite aj deti, je to skvelá príležitosť namotivovať ich na turistiku a postupne zvyšovať ich prejdenú "kilometráž". Niektoré z vrcholov zvládnu samé vyšlápnuť aj deti od cca 3 rokov.

Garantom TTO a hodnotiteľom plnenia je člen VV KBT: Miroslav Svítek (miroslav.svitek@hiking.sk)

P.S. Ak zdoláte všetky vybrané kopce Bratislavského kraja, má pre vás autor výzvy, pán Svítek, pripravený "tajomný" bonus - 24 kopcov celého pohoria Malých Karpát. Sama som veľmi zvedavá, ktoré sa dostali do výberu :)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára