nedeľa 28. februára 2016

Tip na výlet: Čertovy skály (450 m.n.m.)

Jeden mlynár mal peknú dcéru a tá sa zapáčila čertovi. Mlynár mal však podmienku, aby obrátil tok riečky Senice, kým ráno zakikiríka kohút. A tak sa čert najprv zbavil všetkých kohútov v dedine a chystal sa stavať hrádzu. Chytrý mlynár si však jedného kohúta schoval a skôr ako začalo svitať, kohút zakikiríkal. Čert sa zľakol a všetky skaly, ktoré niesol k hrádzi, pustil na zem. A tak vznikli Čertove skaly :) 









Čertovy skály sú prírodná pamiatka s rozlohou 0,15 ha pri severnom okraji obce Lidečko (okres Vsetín), na úpätí Kopce (699 m.n.m.), neďaleko hranice CHKO Beskydy, rok vyhlásenia 1966. Jedná sa o výraznú skalnú hradbu, ktorú tvoria schodovito usporiadané pieskovcové kvádre so štyrmi vystupujúcimi vrcholmi: Hladká, Čertova stena, Plochá a Kolébka. Táto sklaná hradba je dlhá asi 150 m, vysoká 6 až 25 m a široká 3 m. Zaujímavosťou je fakt, že je tu vyše 100 možných horolezeckých trás s obtiažnosťou 5 až 9+, pričom horolezectvo je tu aj oficiálne povolené (nesmie sa však už zvyšovať počet skôb). Čertovy skály patria spoločne s neďalekými Pulčínskými skalami k najznámejším a najmohutnejším skaliskám na Valašsku.


Prístup k "Čerťákům" je veľmi jednoduchý. Ak prídete autom, môžete ho zaparkovať v centre obce Lidečko pred mestským úradom (približne 1,5 km od skál) alebo na parkovisku pred Motorestom Čertovy skály (100 metrov od skál). Taktiež sa v tesnej blízkosti skál nachádza aj autobusová zastávka Lidečko, Čertovy skály a tiež frekventovaná medzinárodná železničná trať č. 280 Hranice na Moravě - Horní Lideč - Púchov. Železničná zastávka Lidečko ves na tejto trati je od Čertových skál vzdialená 1 km.
Pozdĺž skál prechádza modrá turistická značka, ktorá je súčasťou tzv. Hornolidečskej magistrály a od rázcestia pod skalami severozápadným smerom je táto cesta zároveň totožná s náučným chodníkom Vařákovy paseky. 

turistické mapy – KČT (1:50 000): č. 93 Vizovické vrchy; Shocart (1:50 000): č. 71 Beskydy, Javorníky 

cykloturistické mapy – KČT (1:100 000): č. 26 Chřiby, Bílé Karpaty a Vizovické vrchy; Shocart (1:60 000): č. 153 Javorníky

Tip na celodenný výlet: najkrajší moravský skalný okruh (predjarný výlet, ktorý poteší).




















 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára