štvrtok 25. februára 2016

Tip na výlet: Vršatské bradlá

Vršatské bradlá sa nachádzajú priamo nad obcou Vršatské Podhradie, severne od Ilavy a a patria do púchovského úseku bradlového pásma. V stredoveku tu stál hrad (teraz len ruina) a dnes je Vršatec prírodná rezervácia s rozlohou 82,4 ha.
 






Najvyššie je bradlo Chmeľová (925,4 m n. m.), ktoré sa nachádza viac na severe a je aj druhým najvyšším vrcholom Bielych Karpát, južnejšie od neho sa nachádza z juhozápadu na severovýchod tiahnúce sa bradlo Vršatec-Javorník (898 m n. m.), východne od Vršatských bradiel sa nachádza bradlo Chotuč, juhozápadne je pokračovaním bradlového pásma vrch Krasín, severovýchodne pásmo vystupuje v podobe Červenokamenského a Lednického bradla a ďalej pokračuje k Púchovu.

Možností turistiky je tu viac. Náš pôvodný plán bol prejsť z Vršatského Podhradia (Vršatské bradlá a hrad Vršatec) cez Červený Kameň (Červenokamenské bradlá) a Lednicu (Lednické bradlá a hrad Lednica) až do Púchova (dĺžka trasy 20 km). Ráno sa nám však nechcelo vstávať na autobus a tak sa šlo autom - Vršatské bradlá sme si teda obzreli z Náučného chodníka Vršatské bradlá.

Trasa obojsmerného okružného chodníka vedie v tesnej blízkosti hraníc prírodnej rezervácie so 4. a 5. stupňom ochrany. Chodník je doplnený o 10 náučných panelov, ktoré pojednávajú o geológii, histórii, živočíšstve a rastlinstve. Trasa je nenáročná, resp. stredne náročná (najmä kvôli počiatočnému výraznému klesaniu do doliny) a celkovo trvá asi 3 hodiny.
































Ako ste už asi zistili, zimné "prázdniny" som tento rok strávila v Púchove. Je to dobrý východiskový bod na viacero lokalít nielen u nás, ale aj v Českej republike (pozri Čertovy skály alebo Pulčínské ledopády). Stačí len vziať mapu a hľadať :)


P.S. Hrad Brumov je v mimosezóne zatvorený, takže sme si ho zvnútra nepozreli a Krivoklátsku tiesňavu sme nestihli. K tomu to úžasné prostredie naokolo a hneď je dôvod sa sem znova vrátiť...

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára