utorok 23. februára 2016

Tip na výlet: Pulčínské skály

Necelých 30 km od Púchova, u našich českých susedov, sa nachádza národná prírodná rezervácia Pulčínské skály, ktorá je situovaná do juhozápadnej časti Javorníkov.

 
NPR Pulčínské skály tvorí 5 samostatných skalných celkov:
1. Pulčínské skály - kedysi sa tu nachádzal skalný hrad Pulčín, dnes po ňom zostali už len schody vytesané do skaly
2. Hradisko (773 m.n.m.) - nachádza sa tu najväčšia pseudokrasová jaskyňa oblasti Pulčín v dĺžke 40 m. Táto lokalita je najväčším skalným mestom moravských flyšových Karpát a jej súčasťou je aj kaňon Ancona, najprísnejšie chránená časť Pulčínskych skál
3. Pět kostelů - dvadsaťmetrové skalné steny, významná horolezecká oblasť severnej Moravy
4. Skály v Kršle - prerušovaný skalný val v dĺžke asi 100 metrov, vysoký 10 metrov
5. Sýkorka

V zimných mesiacoch sú najväčším lákadlom pulčínské ľadopády s ich unikátnym oranžovo-ružovým sfarbením, o ktorom sa až do roku 2008 predpokladalo, že ho spôsobujú oxidy železa. V skutočnosti však toto sfarbenie spôsobujú tzv. snežné riasy, ktoré vytvárajú tehlové až krvavočervené sfarbenie ľadopádov (miestami je možné pozorovať aj zelené a žlté miesta). Hoci ide o najprísnejší stupeň ochrany územia (povolený je len pohyb po značených turistických trasách), v termíne od 15.12. do 15.3. je povolená výnimka a k ľadopádom vás z obce Pulčín zavedú drevené smerové tabuľky. Cesta k ľadopádom má približne 4-5 km, vedie cez lúky do lesa a keďže smerových tabuliek nie je veľa, najmä v prípade zlého počasia treba trasu sledovať veľmi pozorne.

P.S. Najkrajšie sfarbenie a veľkosť ľadopády zvyčajne dosahujú na prelome februára a marca, no tohtoročné vysoké februárové teploty a slabá zima spôsobili, že ľadopády "už" neboli. Pršalo. Napriek tomu musím potvrdiť, že ak raz navštívite túto oblasť, určite sa sem budete chcieť vrátiť.











A takto by to malo vyzerať (foto: frodogalery.cz): 



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára