nedeľa 16. novembra 2014

Na skok u susedov - Konigswarte a Pottenburg

V pondelok som mala voľné doobedie a ako som tak stála po rannom tréningu pod mostom SNP čakajúc na autobus, pohľad mi padol na kopec oproti za Dunajom na rakúskej strane (vždy som rozmýšľala, čo za dve veže tam trčia). Autobus prišiel, nastúpila som a hneď som googlila mapu. Bolo rozhodnuté :)




Nebudem vám zoširoka popisovať, čo je Konigswarte (neviete, ako sa dáva "o" s dvomi bodkami?) - v skratke, je to rozhľadňa (niektorí ju prirovnávajú k tej nad Zochovou chatou, podľa mňa je tá naša však len akousi chudobnejšou sestrou). No a tá druhá veža, to je vojenský vysielač. A ak sa dobre zahľadíte na tento kopec, zhruba v jeho strede je aj tretia veža - hrad Pottenburg (svojou veľkosťou ma fakt prekvapil, pretože v celej svojej kráse sa ukáže, až keď stojíte takmer pred ním).

Ten kopec je vlastne najvýchodnejší vrch Rakúska (344 m). Overeným prístupom naň je Európska magistrála značená kódom “07” a bieločervenými pásmi na lesnom poraste. Šla som z Bergu a viacmenej naslepo, značku som objavila až v strede dediny (ak uvidíte kaplnku Petra a Pavla vpravo na návrší a vodáreň vľavo, ste na správnej ceste). Cesta je dobre značená a každých cca 300 metrov je vybudované odpočívadlo s lavičkou (neverila som, ale naozaj tam boli aj turistické mapy pre turistov, ktoré ste si mohli vziať so sebou. Úplné nové!). Na rozhľadni som bola za 20 minút, na nej vyše pol hodinu :) 

Cesta na hrad bola vcelku drina, značenie žiadne, hradnú vežu v lese nevidno a... nachádza sa v diviačej obore, na čo vás upozornia aj tabule (jediné, čomu som však rozumela, bolo Achtung a o tých diviakoch som sa dočítala až doma- 90% z vás, čo tam boli, vzali nohy na plecia a boli nútení utekať... To naozaj? Okrem jedného vojenského šoféra v tom lese nebolo ani nohy). Smer som vedela (... no veď rozhľadňa) a tak som sa pustila lesom (.. uprostred lesa zrazu turistická značka, hoci modrá, ktorá tam vôbec nemala byť a vlastne len na jednom strome, ale musím uznať, že ma nasmerovala správnym smerom).

No a záver bol tiež vcelku funny, keď som odmietla preliezť po rebríku z obory do tmavej húštiny a spoliehala sa na to, že nájdem ďalší rebrík. Nenašla. Ak ste tadiaľ v tom čase šoférovali, tak tá čo preliezala pri kameňolome 2 metrový plot, to som bola ja :)

Trochu bližší popis hradu nájdete tu a pre tých odvážnejších (čo radi lezú..) aj nejaké amatérske video.

Zopár fotiek rozhľadne v letnej verzii (aj info o rozhľadni) nájdete tu a pár vtipných komentov k detailom aj tu.

Páčilo sa mi a odporúčam navštíviť.


Cesta od hraničného prechodu do obce Berg, na kopci 2 veže (vľavo vysielač, vpravo rozhľadňa, v strede kopca hrad)

Turistické značenie na rozhľadňu

Cesta na rozhľadňu po červenej turistickej značke


Rozhľadňa Konigswarte (ak neviete, kam na jeseň miznú lienky, tak na týchto zábradliach ich boli tisícky)


Vojenský vysielač vedľa rozhľadne
Výhľad z rozhľadne detailnejšie

Výhľad z rozhľadne

Výhľad z rohľadne - pohľad na obec Berg

Výhľad z rozhľadne - pohľad na Bratislavu (vidno vežičku hradu Pottenburg)

Výhľad z rozhľadne - pohľad na Devínsku Kobylu a Devín

Výhľad z rozhľadne - pohľad na Petržalku
Lesn0 jahody kvitnúce v novembri na lúke pod rozhľadňou, už chýbali len 12 Mesiačikovia

Hrad Pottenburg

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára