nedeľa 31. augusta 2014

Selected from ideas

Leto je už asi za nami a tentokrát mám naozaj pocit, že všetko beží príliš rýchlo.




Nemyslím si, že moje súkromie patrí na tento blog (samozrejme s výnimkou niektorých vecí priamo súvisiacich), ale na druhej strane som rada, že ste mi ostali verní a dlžím vám primerané vysvetlenie za niekoľkomesačný "pohotovostný" režim (mám na mysli tých niekoľko dlhých mesiacov, počas ktorých som tento blog dosť zanedbávala).

Je to už takmer rok, čo jeden z mojich najbližších ťažko ochorel. V pomerne mladom veku to nikto z nás nečaká a zrazu je svet naruby. Každodenná starostlivosť o chorého, behanie po lekároch, hľadanie alternatív na internete a medzi známymi, vzájomné tiché zdieľanie starostí a povzbudzovanie. Popritom plné nasadenie v práci alebo dokonca v dvoch a starostlivosť o domácnosť. Na nič iné čas neostával. Pred pár dňami choroba vyhrala a zrazu mám času o čosi viac. Ale chýbajú slová a ťažko sa hľadajú témy. Takže, majte ešte chvíľku so mnou trpezlivosť.

Letné mesiace však priniesli aj niečo užitočné. Ľudia chodili menej zahalení a trávili viac času vonku a tak sa naplno mohla prejaviť moja "profesionálna deformácia", čo v praxi znamená, že som pozorovala. A všimla som si napríklad toto:

Čoraz mladšie dievčatá trpia nadváhou alebo obezitou (deti predškolského veku sú kapitola sama o sebe, ale tam majú výrazný vplyv najmä rodičia) a čoraz mladší chlapci trénujú vo fitku s ťažkými váhami (pričom hrozí napríklad poranenie či chybný vývoj chrbtice). Ak máte svojich blízkych a seba radi, buďte všímaví aj vy - pohyb je zdravý, vyvážená strava nutná a samozrejme všetko primerane veku a možnostiam.

Bez ohľadu na vek, veľa naoko štíhlych žien má vypuklé brucho (veľakrát v dôsledku oslabenej brušnej steny) a vôbec nemajú problém ho nechať "vykúkať"cez opasok v kombinácii s minitričkom, ktoré končí tesne pod podprsenkou. Nehovoriac o rovnakej móde v radoch naozaj obéznych dám. Ich sebadôvera si určite zaslúži obdiv. Postavte sa dnes pred zrkadlo z profilu a úprimne povedzte, máte ploché bruško? Pokiaľ ste štíhli a problém je naozaj spôsobený oslabenou brušnou stenou, zabudnite na brušáky a skúste cielený funkčný tréning brušných svalov, vrátane tých stabilizačných. A pokiaľ máte nadváhu, upravte stravu, nájdite si sparirng partnera alebo trénera (najlepšie 2 v 1) a šup do fitka. Budúce leto vám môžu postavu všetci závidieť

Stav chrbtice je na celý ďalší článok. V dnešnej dobe sa hrbíme hádam už všade: pri telke, počítači, v škole, v práci, za volantom.. Poproste niekoho, aby vás odfotil z profilu - postavte sa tak, ako je vám prirodzené, neštelujte sa "za krásnych". Z mojich pozorovaní má takmer každý človek na ulici určitý typ skoliózy a väčšina z nich má aj nábeh na hrb na krčnej chrbtici. V skorom štádiu to laik zrejme ani nespozná, neskôr to vidíte už aj voľným okom, prípadne si viete "hrb" nahmatať vzadu na krku pri cca 7. stavci. Dobrá správa je, že aj v pokročilom štádiu viete svoj hrb remodelovať (zbaviť sa ho), tá zlá správa: čím väčší hrb máte, tým viac času vám remodelácia potrvá (niekedy aj viac ako 6 mesiacov). Predsun hlavy a prípadný hrb treba riešiť napríklad s fyzioterapeutom, ale zvládne ho aj kvalitný fitnes tréner - čaká vás krátka diagnostika stavu a riešením budú špeciálne cviky (alebo cvik), ktoré vás čakajú každé 3 hodiny počas niekoľkých dní až týždňov. Podobne sa riešia aj skoliózy, hoci pokiaľ máte už vývoj kostí za sebou, stav je nemenný a jediné, čo môžete urobiť je, že zastavíte jeho zhoršovanie. A konečne vás prestane bolieť chrbát.

V reštauráciách a iných zariadeniach si ľudia s nadváhou takmer vždy objednávali kalorické a nezdravé jedlá (hoci chuťovo určite perfektné, mňam). Jasné, že netreba žiť iba na vode a "bylinách", ale všetko s mierou. Radšej si spravte niečo chutné doma, nech viete, čo tam dávate a vo fastfoode voľte menšie zlo alebo tam radšej  vôbec nechoďte (verte, že aj ušetríte). A keď už chcete zhrešiť, naozaj k tomu potrebujete liter koly, dvojitú porciu hranoliek, smotanový krém a ďalšie dva plné neidentifikovateľné taniere? Pre jednu osobu?

A na záver celulitída. 99% žien ju má a nesúvisí s váhou ani s vekom. Aj chlapi ju majú, hoci v menšej miere. Ale milé dámy, po päťdesiatke už na ňu nie je nikto zvedavý, takže minisukne končiace pod zadkom (a bez pančušiek) sú na zváženie. Krémy nefungujú, rôzne procedúry sú príliš drahé, diéta zabrať nemusí a na cvičenie ste moc lenivé.. Ale: ak to všetko spojíte a spravíte si z boja proti pomaranču prioritu, výsledok bude viditeľný.

Leto už pomaly končí a vy máte dostatok času dostať sa do formy pre budúcu sezónu. Nečakajte na poslednú chvíľu a začnite už dnes.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára