sobota 29. novembra 2014

Romantika na kopcoch: Schlossberg a Braunsberg

Malé Karpaty od Bratislavy po Trnavu mám už zmapované takmer celé a tak sa presúvam na opačnú stranu, k našim rakúskym susedom. Verili by ste, že u nich dostáva turistika úplne iný rozmer? Dnes v znamení romantických zákutí :)

Pohľad z vrchu Braunsberg na Devínsku kobylu a hrad Devín




Mestské hradby v Hainburgu vznikli v 13.storočí a patria k jedným z najstarších a najlepšie zachovaných mestských hradieb v Európe (ich dĺžka je 2,5 km). Mestský múr je miestami až 12 m vysoký a až 2,2 m hrubý. Hradby uchovávajú tri mestské brány – Viedenskú, Maďarskú a Rybársku (Wienertor, Ungarntor a Fischertor) a 15 veží. Nad mestom sa vyníma zrúcanina hradu Hainburg, na ktorú aj bez mapy veľmi ľahko trafíte. Tu sa však ponuka možností zďaleka nekončí, za zmienku stojí najmä Farský kostol sv. Filipa a Jakuba (1236), Kaplnka sv. Ulricha (1383), Cintorínska kaplnka sv. Rochusa a Sebastiana (1679), Evanjelický kostol Martina Luthera (2011), Stĺp sv. Márie (1749), Haydnova studňa, socha sv. Jána Nepomuckého, početné staré meštiacke domy, stĺpy a malé pamätníky a taktiež aj ruina hradu Rothelstein (1170), asi 2 km východne od mesta na dominantnej vyčnievajúcej vápencovej skale nad Dunajom a keltské oppidum.

Vstupná brána na hrad
Vstupná brána z opačnej strany

Hrad Hainburg na vrchu Schlossberg




Jedna z chodieb na hrade

Výhľad z hradu na Hainburg an der Donau
Pohľad na hradný vrch z opačného kopca Braunsberg

Pohľad na hrad a mesto z Keltského oppida na vrchu Braunsberg
Z Bratislavy sa do Hainburgu dostanete ľahko aj bez vlastného auta. Dá sa ísť aj pešo alebo na bicykli, je to zhruba 12 km. Pohodlnejší je však určite autobus, kde máte dve možnosti: buď ísť z Autobusovej stanice Mlynské Nivy (spoje idú každú celú hodinu, potrebná je však rezervácia lístka) alebo spod Nového mosta linkou 901 (lístok si kúpite priamo u vodiča). Vystúpiť treba pri kostole, resp. z 901 ešte pred ním. Na samotný hrad vedie viacero ciest označených smerovníkmi, takže sa len stačí vybrať smerom do kopca a idete správnym smerom :)

Devínsku Kobylu ani hrad Devín zo Schlossbergu nevidno, v ceste vám stojí vrch Braunsberg a zrekonštruovaná časť palisády a strážnej veže, pamiatka na keltov (na jej budovaní sa podieľali aj slovenskí archeológovia). Na Braunsberg sa dostanete tiež jednoducho, cestu si totiž zmapujete leteckým pohľadom z hradu Hainburg - dá sa ísť buď priamo hore lesnými serpentínami (výhľady s lavičkami sú na viacerých miestach) alebo celý kopec obísť popri Dunaji a vyjsť hore z opačnej strany (je tam aj asfaltka). 

A aby ste mali ucelený historický obraz, Braunsberg je jedným z troch keltských hradísk nachádzajúcich sa v tomto okolí. Iba necelé 2 kilometre severovýchodne od Braunsbergu sa v laténskej dobe vypínalo hradisko Devín a tretím, najvýznamnejším hradiskom v tej dobe bolo oppidum na bratislavskom hradnom návrší a v podhradí. Predpokladá sa, že hradiská pred 2000 rokmi vybudoval keltský kmeň Bójov.

A keď už budete na Braunsbergu, nezabudnite si zájsť aj na zrúcaninu Rothelsteinu.

Pohľad z Braunsbergu na rakúsku stranu, vľavo v pozadí Wolfstahl

Pohľad z Braunsbergu na slovenskú stranu - Devínska Kobyla, úplne vľavo zámok Schlosshof (biela škvrna na horizonte :)

Keltské oppidum na Braunsbergu

Tabuľa na vrchu Braunsberg
Rothelstein




Jeden z možných prístupov na hrad Rothelstein vedie po rovinke popri Dunaji


Pekné fotozábery hradu Hainburg z letného obdobia nájdete tu, romantický západ slnka tu a svojsky a s vtipom popísaný výlet tu.

Užite si jesennú romantiku aj vy :)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára