nedeľa 16. decembra 2012

Skúste to dozadu


Beh vzad asi nie je bežnou aktivitou. Možno aj preto, lebo málokto vie, že 100 krokov vzad je pri dodržaní rovnakého tempa z hľadiska fyzickej záťaže ekvivalentom k 1000 krokom bežnej chôdze. A to už ako motivácia celkom obstojí, čo poviete? 


Foto zdroj: internet




Ak ste sa už stretli s pojmom "retro beh", tak je to presne toto - a síce obyčajný beh vzad. Ako inak, všetko to začalo v USA. Najprv šlo o tréningovú metódu vrcholových športovcov pri príprave na atletické podujatia a až neskôr, v osemdesiatych rokoch minulého storočia, sa retro beh stal samostatným športom. 

Na rozdiel od klasického behania menej zaťažuje kĺby a šľachy a tak je vhodný aj ako rehabilitačná metóda pri zraneniach pohybového aparátu. Pomáha formovať brušné svalstvo, posilňuje svaly chrbta a samozrejme zaberá aj na naše tukové zásoby :)

Čo sa týka bezpečnosti pri behaní, je to ľahšie ako sa zdá - len musíte prekonať počiatočnú neistou. Začnite pomaly chôdzou a na dobre známom teréne, napríklad v parku alebo v záhrade. Na začiatok odporúčam nejaké "súkromnejšie" miesto, aby vás neodradili divné pohľady okoloidúcich hneď pri prvom vybehnutí. Vezmite so sebou kamošku, môžete na seba dávať na striedačku pozor (jedna z vás bude bežať v klasickom smere) a navyše, bude zábava :)

Beh vzad pochopiteľne nebude behom na dlhé trate. Odporúča sa zaradiť ho do tréningového plánu raz až dva razy do týždňa. Intenzívne sa mu môžete venovať desať až pätnásť minút, pričom tento čas rozdelíte na minútové intervaly, kde minútu bežíte a minútu kráčate vzad.


Takže have fun a dajte vedieť ako vám to ide :) 


Foto zdroj: internet

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára