pondelok 17. decembra 2012

Rozlúčte sa s cukrom

Nájdeme ho takmer všade, dokonca aj tam, kde by ste ho možno ani nečakali. Ale čím ho nahradiť, keď máme to "sladké" tak veľmi radi?

Foto zdroj: internet






Skúste prírodné sladidlá, najlepšie v biokvalite. Kalorická hodnota sa vo väčšine prípadov veľmi líšiť nebude, ale rozdiel bude v tom, ako rýchlo vám začne stúpať hladina krvného cukru (o tom som už písala). Sledujte teda glykemický index (GI) a s mierou maškrťte.


Tu je pár tipov :)
- med, javorový sirup, sušená trstinová šťava (radapura): majú síce vysoký GI, ale aspoň obsahujú živiny, ktoré biely cukor nemá
- obilné slady (jačmenný), sirupy (špaldový, jablkový, ryžový, ďatlový): GI majú prijateľný, ale netreba to s nimi preháňať
- agávový sirup (GI 46), ovocný cukor (GI), brezový cukor xylitol (GI 7): nízky glykemický index, hladina cukru v krvi po nich stúpa pomaly a rovnomerne
- stévia (GI 0): tento rok povolená ako sladidlo už aj u nás, takže odporúčam. Ja ju mám doma v kvetináči a občas ňou zaháňam chuť na sladké :)

Foto zdroj: internet

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára