sobota 29. augusta 2015

Tip na výlet: Oponický hrad

CHKO Ponitrie je jedna zo 14 chránených krajinných oblastí na Slovensku, zasahujúca aj pohorie Tríbeč. A práve na okraji tohto pohoria zostali ruiny hradov, ktoré sa oplatí navštíviť.
 


Hrady v okolí hlavného mesta som navštívila už veľakrát (6 hradov a 2 zámky) a tak je najvyšší čas začať zväčšovať rádius. Najbližšie k nám je tzv. Nitrianska stolica, ktorej tri hrady som už na blogu prezentovala (Korlátka, Dobrá Voda a Čachtice). Dnes mám za sebou ďalšie dva a zvyšné štyri sú v pláne čoskoro.

Oponický hrad sa nachádza nad obcou Oponice, do ktorej sme sa dostali autobusom z Nitry za 40 minút. Väčšine z vás sa asi vybaví Oponický kaštieľ, ktorý je priamo v obci, no na zrúcaninu Oponického hradu si budete musieť zájsť trochu ďalej. Väčšina zdrojov uvádza hodinu cesty, zelená turistická značka hovorí o 50 minútach, nám cesta trvala necelú trištvrte hodinu. 

V obci si nezabudnite pozrieť kostol sv. Petra a Pavla z roku 1793 s unikátnym organom a kryptou rodu Apponyi, oponický kaštieľ s priľahlým anglickým parkom a jeho vzácnu barokovú knižnicu a renesančný kaštieľ, ktorý v súčasnosti slúži ako poľovnícke múzeum.

Zelená turistická značka vás z námestia pri kostole povedie na okraj obce povedľa oponického kaštieľa, kde zatáča vľavo na príjemnú širokú cestu v tieni stromov popri potoku (btw. ak máte radi vlašské orechy, treba sem prísť na jeseň..) - už o pár minút je vidieť hrad na horizonte vpravo a cesta sa stáča vpravo do lesa, kde začína stúpanie. A hoci sa hrad zdal pomerne ďaleko a vysoko (nehovoriac o tom, ako ďaleko sa zdal byť z autobusu), stúpanie zvládnete za slabú štvrťhodinku.

Momentálne na hrade prebiehajú konzervačné práce a rekonštrukcia, takže romantiky si príliš neužijete (lešenie, rebríky, autá a kopa pracujúcich ľudí.., ktorí zároveň zabezpečujú čistotu okolia a robia to svedomito), ale inak je to skvelé miesto na oddych s krásnym výhľadom do okolia...

"Must have" do zoznamu zážitkov :)









Po návšteve hradu máte viacero možností ako ďalej. Môžete sa vrátiť naspäť do obce Oponice alebo pokračovať po zelenej turistickej značke ďalej na Veľkú skalu (odkiaľ je pekný výhľad na okolie) a zakončiť výlet v Lefantovciach (známe Liečebným ústavom). 
Ale najlepšie je pokračovať z Veľkej skaly na Jeleneckú gaštanicu, ktorá je najstaršou (a chránenou) gaštanicou u nás (siluety stromov najmä večer pri západe slnka pôsobia vcelku strašidelne) a odtiaľ ďalej na hrad Gýmeš nad obcou Kostoľany pod Tríbečom (z Oponíc do Kostoľan prejdete aj s prestávkami za zhruba 5-6 hodín).

Viac o histórii Oponického hradu nájdete tu a pár ďalších fotiek napríklad tu.
O Gýmeši už čoskoro tu :)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára