nedeľa 30. augusta 2015

Tip na výlet: hrad Gýmeš

Viete, čo je lopatový tanec? Údajne ním na tomto hrade vítali hostí štyrmi údermi lopatou a zápisom do knihy hostí. My sme síce žiadnu lopatu nenašli, ale videli sme "pršať" muchy...




Na hrad sa dostanete viacerými cestami, my sme zvolili ako štartový bod 11 km vzdialenú obec Oponice, nad ktorou sa týči Oponický hrad a cieľ sme mali v Kostoľanoch pod Tríbečom (3 km z hradu Gýmeš do obce). Vhodnou variantou je aj výstup z obce Jelenec (5,5 km), kde sa nachádza aj jazero vhodné na kúpanie a pri ňom rekreačné stredisko , alebo z obce Ladice (4 km). No a pre náročnejších je tu možnosť absolvovať 22 km trať so začiatkom v Kostoľanoch pod Tríbečom, pokračovať na Zobor a skončiť v Nitre (táto trasa je v pláne pri najbližšej návšteve).
Mimochodom, z Kostoľan pod Tríbečom ľahko "vybehnete" aj na Veľký Lysec (547 m.n.m.) či Veľký Tríbeč (829 m.n.m.)...

A ešte poznámka k hradu samotnému: zo všetkých hradov, ktoré som zatiaľ videla, ma Gýmeš oslovil najviac. Keď totiž stojíte pred vstupom do hradu, vidíte len pár zvyškových múrov a samú suť. Prejdete ďalej a objavíte prvý tunel, ktorým sa dostanete do ďalšej časti hradu. A potom narazíte na ďalší "otvor" v múroch, na rebrík, pivnicu, vežu, zvyšky schodov.. a stále objavujete nové a nové zákutia. A tie výhľady.. A nikde ani noha, takže ideálna hradná romantika :)

Viac o hrade tu.
Pohľad z hradu na obec Jelenec (úplne vpravo VN Jelenec)











Pohľad z hradu na Zobor



Pohľad z hradu na obec Kostoľany pod Tríbečom, na horizonte Veľký Lysec

Pohľad na hrad Gýmeš (úplne vzadu na horizonte) z lokality Pusté




























P.S. Už viem, ako vzniklo spojenie "padali ako muchy". Ono totiž z najvyššej hradnej veže muchy naozaj padali vo veľkom a vyzeralo to akoby pršalo (ešte aj ten zvuk pripomínal padajúce kvapky). Kto vie objasniť, o čo vlastne išlo, píšte do diskusie.

























Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára