sobota 4. júla 2015

Tip na výlet: Schneeberg

Približne 130 km od Bratislavy sa nachádza známa alpská dvojtisícovka Schneeberg. Priznávam, že som o nej nedávno počula po prvýkrát. Na webe je veľa informácií, ale získať ucelený prehľad sa mi podarilo až po absolvovaní výstupu naň.


Zostup zo Schneebergu do obce Losenheim, jeden z tých ťažších úsekov



Je sobota, neskoré ráno, 8:30 sa stretávame na mieste určenia v hlavnom meste a o necelé dve hodinky už parkujeme v obci Losenheim. Pôvodným plánom bolo odviezť sa zubačkou (známou ako Salamander) z obce Puchberg (577 m.n.m.) až do výšky 1800 m.n.m. a odtiaľ pešo (takmer po rovinke) vystúpať zvyšných 276 metrov na najvyšší vrch pohoria Schneeberg - Klosterwappen 2076 m.n.m. Trasa zubačky Salamander meria necelých 10 km a v konečnej stanici je za 40 minút - spiatočný lístok stojí 36 eur/osoba. V nedeľu a počas sviatkov je možné absolvovať cestu aj historickou parnou lokomotívou, cesta však trvá dvakrát tak dlho (80 minút) a priplatíte si 8 eur/osoba k základnému lístku.

Nakoniec sme to poňali trochu viac turisticky a rozhodli sme sa pre výstup z obce Losenheim (871 m.n.m.). Štvorsedačková lanovka vám skráti cestu zhruba o hodinu a ušetríte necelých 400 výškových metrov za 9 eur/osoba (spiatočný lístok). Od stanice lanovky (1210 m.n.m) už musíte na Schneeberg vyšlapať po vlastných. 

Výstup podľa turistického značenia trvá 3 hodiny, my sme to zvládli za necelé štyri (cesta späť nám však trvala presne o polovicu menej). Na trase boli rodiny s deťmi aj dôchodcovia, ale väčšina z nich mala problém so zliezaním po štrku a pri výstupe cez exponované časti (jedna pani si tam, v lepšom prípade, "len" vyvrtla členok), kde bolo potrebné pomôcť si reťazami a preto túto trasu treba dôkladne zvážiť.

Priamo v obci Puchberg by mali byť vodopády Sebastian (tieto sme neboli pozrieť) a nad obcou Losenheim zrúcanina hradu. My sme náš výlet zakončili návštevou obce Muggendorf, zhruba 20 km od Losenheimu, kde sme boli pozrieť známe vodopády Myrafälle - pripravte si 2,50 eur/osoba alebo prídite až po 18.hodine, kedy sa už vstupné nevyberá :)


Horná stanica lanovky, dolu obec Losenheim












Tretia možnosť výstupu, údajne najťažšia, je z obce Edelweisshutte

Fischerhutte je horská chata na vrchole Schneebergu, odtiaľ je na najvyšší bod pohoria Klosterwappen už len pár minút



Chata Fischerhutte






Vodopády Myrafälle v obci Muggendorf

1 komentár:

  1. Na Schneeberg sa chystám už dlho, tento návod mi pomôže :-)

    OdpovedaťOdstrániť