streda 20. mája 2015

Tip na výlet: Kvetnica

Keď sa povie Poprad, väčšina z nás si vybaví Vysoké Tatry. Ja vás však dnes pozývam na opačný smer, do Kvetnice.




História Kvetnice sa datuje od roku 1881, kedy bola postavená prvá stavba určená na kúpeľné a rekreačné účely. O 8 rokov neskôr bolo upravené aj okolie a vybudované kúpele, pošta, súkromné letohrádky a turistické ubytovne. O ďalších pár rokov sa kúpele zmenili na jednu z najlepších nemocníc na liečbu respiračných chorôb a svoj status si udržali viac ako 90 rokov. V roku 2007 bola nemocnica ocenená manažérstvom kvality a, čuduj sa svet, o rok na to ju zrušili (a nikto presne nevie, prečo). Budova dodnes stojí (po zotmení pôsobí trochu hororovo), objekt je pod dohľadom polície a okolitý park využívajú ľudia na prechádzky a rekreáciu. V Kvetnici trvalo žije niečo cez 200 obyvateľov a v súčasnosti je prímestskou časťou mesta Poprad.

Z Popradu sa sem dostanete jednoducho a rýchlo, máte viacero možností. Z vlakovej stanice sem vedie zelená turistická značka cez obec Gánovce (z dejepisu si možno pamätáte nálezisko odliatku lebky človeka neandertálskeho typu, prípadne gánovské travertíny), trasa pešo údajne trvá 2,5 hodiny (dá sa ísť ľahko aj na bicykli). Využiť môžete aj verejnú autobusovú dopravu, ktorá premáva naozaj často (0,70 eur/lístok) alebo mestské taxi (4 eur).

Priamo v Kvetnici si môžete vybrať z troch trás/okruhov, prípadne ich ľubovoľne skombinovať. Okrem vyššie spomínanej zelenej turistickej značky sa môžete vybrať na Okruh zdravia značený žltým kruhom v dĺžke 4,8 km (trvanie približne 80 minút) alebo na Náučný chodník Kvetnica značený zeleným kruhom v dĺžke 13,6 km (trvanie približne 4 hodiny).

Keďže som si sem odbehla len tak narýchlo a nečakane, musela mi stačiť najkratšia varianta :)

P.S. Panorámu nájdete tu a to drevené čudo na fotke je toto.


Hlavná budova nemocnice

Nemocničný park



Časť trasy vedie vrstevnicovo cez les, kde sa občas naskytnú drobné výhľady na Levočské vrchy, Slovenský raj či Nízke Tatry

Výhľad na kopce Slovenského raja

Priamo z lesa vyjdete na čistinke s lavičkou a výhľadom

Výhľad z vyhliadky na juhovýchod, obec Hranovnica

Posedenie pod Krížovou, vodu si načapujete v studničke
Pohľad na sever, mesto Poprad a Vysoké tatry

Pohľad na Poprad


Budúca kaplnka

A ešte jeden pohľad na Poprad



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára