streda 6. mája 2020

Na návšteve vo fitku, zn. len pre ženy

Už som písala, čo si myslím o 30 minútovom tréningu pre ženy  Kedysi som v jednom takom ženskom fitku pracovala, a hoci odvtedy ubehol už nejaký ten veľmi dlhý čas, s niektorými klientkami som v kontakte dodnes / a tak môžem aj s odstupom času sledovať ich pokroky, úspechy i neúspechy (lebo väčšina z nich tam chodí cvičiť dodnes).

Foto zdroj: www.google.sk



Mali sme rôzne klientky a rôzne výsledky. Chodili k nám študentky, ale aj dámy na dôchodku. Niektoré prišli s celou dámskou vetvou svojho rodokmeňa, niektoré boli členkami od samotného vzniku fitka a cvičili teda viac rokov, niektoré u nás strávili len jeden deň a viac sa neukázali. Dodnes spomínam na pani Gitku, 75 ročnú aktívnu dôchodkyňu, ktorá bola jedna z prvých klientiek a ako mi rozprávala, zo začiatku jej ako tréning stačilo 15 schodov, ktoré do fitka viedli. Mimochodom, práve táto charizmatická pani svojho času (už takmer ako 80 ročná) vyhrala 30 dňovú fitko challenge v drepoch (váha, centimetre aj foto v spodnom prádle pred a po ju jednoznačne vystrelili na stupienok víťaziek), kde porazila aj mladé slečny. Táto dáma stála každé ráno o 8:00 pred dverami fitka a takto začínala svoj deň. Obdivujem ju a tajne dúfam, že aj ja raz budem taká fitness akčná "babka". 

Ďalej si spomínam na jednu dámu po štyridsiatke, ktorá vraj nikdy nešportovala, a ktorá ma zaujala hneď dvakrát. Prvýkrát hneď v prvý deň, keď som si s ňou prechádzala jednotlivé stanovištia a mala ideálne držanie tela a priam ukážkovú chrbticu. Keď sa posadila na stroj, bola ako z učebnice pre fyzioterapeutov, dvojité esovité prehnutie chrbtice a krčná chrbtica v 100% stave (priznávam, takéto ideálne postavenie hlavy som nikdy predtým ani potom u nikoho nenašla). Druhýkrát potom po pár týždňoch, pri mesačnom meraní a vážení - veľmi neschudla, popravde ani nebolo z čoho, ale jej postava začínala naberať úplne iné tvary. A o ďalších pár týždňov sme jej už všetky závideli, vyzerala ako adeptka na víťazku v bikiny fitness. Tvrdo trénovala 4-5x týždenne, namiesto 30 minút však v kruhu trávila dvojnásobok času a po odcvičení ešte ďalších 20 minút trénovala brucho. A dodržiavala vypracovaný jedálniček. Ju obdivujem tiež, pretože ja toľko sebazaprenia pri jedle nedám ani za nič :)

Ďalšia slečna, ktorá ma zaujala, mala 17 rokov. Chodila k nám každý večer priamo z lekcií Pilatesu, ktoré precvičovala v neďalekom štúdiu. Schudla o 3 veľkosti šiat v priebehu 4 mesiacov, fandila som jej. A potom k nám chodiť prestala, lebo už chudnúť nepotrebovala. Pár mesiacov na to sa vydala, opäť pribrala, potom pribrala ešte viac - priority sa zmenili, ale bohužiaľ aj tie manželove. Do fitka sa už nevrátila.

A mali sme aj jednu pani učiteľku zo škôlky, ktorá sa naozaj snažila, dodržiavala jedálniček, ale za 6 mesiacov, ktoré u nás strávila, neschudla ani gram a tak ako prišla, tak aj odišla.

Motivácie aj povahy žien boli rôzne. Priznávam, zaskočila ma jedna klientka, ktorá trvala na tom, že bude platiť v hotovosti v malých sumách, aby manžel nezistil, že chodí cvičiť. Vraj by s tým nesúhlasil (pritom potrebovala schudnúť viac ako 15 kg, nehovoriac o zdravotných problémoch súvisiacich s jej nadváhou). Niektoré prišli preto, aby si mohli dovoliť jesť viac sladkostí, iné prišli schudnúť kvôli nejakej príležitosti, ďalšie preto, že im lekár hrozil operáciou a pobytom v nemocnici, niektoré preto, že iné fitko bolo drahšie alebo preto, že nás mali pri dome...

Interval na každom stanovišti trval 30 sekúnd a najmä staršie dámy s tým mali problém. Jedna pani sa 10 sekúnd len zdvíhala zo stroja a brzdila tým ďalších 10 dám, ktoré boli v kruhu za ňou. Mali sme aj pani s váhou okolo 120 kg, ktorá sa na polovicu strojov vlastne ani nezmestila. Dámy v rade tak boli nervózne, brblali si popod nos a ešte viac stresovali ostatné. Niektoré boli nešťastné, keď vedľa seba videli mladšiu ženu s krajšou postavou, niektorým prekážala konverzácia ostatných žien počas cvičenia, iným prekážalo, keď sa ženy medzi sebou nerozprávali. A do toho všetkého hrala každý deň tá istá, rovnaká hudba, čo po x rokoch už dlhoročným klientkám liezlo na nervy (mne to dralo uši už po 2 týždňoch, och).

Klientky mali možnosť absolvovať aj bezplatnú prednášku o stravovaní a zdravom chudnutí, túto možnosť využilo len asi 10% klientiek a z tejto vzorky viem len o troch dámach, ktoré sa mojimi radami aj v praxi riadili. Úspešnosť bola 100% :)

Na strojoch neboli závažia, odpor si dámy regulovali samé, a to rýchlosťou pohybu. Čo myslíte, ako veľmi si dávali do tela? Okrem pani "bikiny fitness" a jednej mladej nádejnej tenistky, nešla ani jedna v tempe, ktoré by potrebovala na dosiahnutie výsledkov. Čo sa týka techniky, len asi 20% žien si nechali poradiť, ostatné cvičili dobrovoľne nesprávne. Jedna bola zvláštny príklad, vynadala každému, kto jej chcel poradiť - cvičila "kvôli psychickej pohode" a bolo jej jedno ako. Paradoxne, nadávala všetkým ostatným, ktoré cvičili inak ako ona - aj tým, ktoré cvičili správne. Nikdy sme ju nevideli inak ako s naštvaným výrazom v tvári a nikto ju nemal rád.

A bolo veľa takých, ktoré sa prišli len vyrozprávať. Aj pár takých, ktoré potrebovali len obyčajné povzbudenie. Raz prišla jedna naozaj nešťastná pani, bez akéhokoľvek sebavedomia, mala za sebou 2 potraty a už vyše roka sa márne pokúšali s manželom o dieťa. Nikdy nesľubujem niečo, čo sa nedá dodržať, ale dala som jej nádej - síce malú, ale reálnu. Začala u nás cvičiť a s každou návštevou bola menej uzavretá a občas sa aj usmiala. Po asi 3 mesiacoch sa zrazu usmievala čoraz viac a raz, keď bolo vo fitku menej ľudí, mi prezradila dôvod - bola tehotná a všetko vyzeralo v poriadku. Verím, že sa jej narodilo zdravé dieťa a že je konečne šťastná. Keď som z fitka odchádzala, končil jej úspešne 8.mesiac tehotenstva (cvičila so súhlasom lekára a pod mojim dohľadom do 7.mesiaca) a odvtedy som s ňou v kontakte nebola.

Na druhej strane, dámy si našli nové priateľstvá, vymieňali si rady ohľadom výchovy detí (i manželov), vyskúšali sme nové recepty, vymýšľali sme spoločne rôzne súťaže a žúrky, podelili sa o svoje starosti a hlavne si oddýchli od bežného kolotoča. Cítili sa lepšie, mali viac sebavedomia, lepšiu kondičku a lepší pocit zo seba. A o to vlastne ide - cítiť sa dobre vo svojom tele a byť pozitívne naladená.

Na záver ešte drobná štatistika: ženy schudli od 0,2 kg do max. 4 kg za mesiac (pani s váhou 120 kg), niektorým šla váha dolu pravidelne každý mesiac, iné schudli raz a ďalšie kilá sa odlepili až po niekoľkých ďalších mesiacoch driny. Ale.. zo zhruba 200 aktívnych členiek sme mesačne zaznamenali len asi 10 takých, ktoré schudli aspoň 1 kg, z toho len 1-3 ženy tento úbytok na váhe dokázali zopakovať aj v nasledujúcom mesiaci. A boli len 3, ktorým šla váha dolu 6 po sebe idúcich mesiacov. A takáto štatistika je podľa mňa v neprospech tohto druhu cvičenia (ak nám teda ide o chudnutie a zmenu postavy).

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára