utorok 12. mája 2020

Tip na výlet: hrad Tematín

Miesto na romantické západy slnka či prechádzku s deťmi. Pre zdatnejších turistov možnosť výberu z náročnejších trás či okruhov. Tematín.

Tematín (apríl 2020)


























Najjednoduchšia trasa je po modrej od chaty Šport na Bezovci - má necelé 4 km s prevýšením +145 m/-180 m, čo je viacmenej "rovinka". Časovo sme to vo výletnom tempe a s viacerými prestávkami (lebo veď úžasné výhľady, prvosienky, prvé slnečné lúče a nikde ani noha) zvládli za približne 50 minút. Trasa je nenáročná, najprv cez lúky, potom cez les (na jednom mieste s lavičkou a výhľadom na hrad).
Parkovisko pod chatou okolo pol desiatej bolo takmer prázdne (4 autá), cestou na hrad sme nikoho nestretli. Na hrade sme si dali dlhšiu pauzičku na lavičke s výhľadom (tak trochu zašití za hradným múrom) a pri odchode sme sa potom riadne čudovali, koľko národa sa tam zrazu vyrojilo. 
Partie mladých opekali na niekoľkých miestach okolo hradu, rodinky s deťmi sa slnili ležiac na tráve, okolité prístupové cesty plné húfov ľudí, cestou spať niekoľko rodiniek s deťmi zbieralo prvosienky na lúkach. Ak si chcete vychutnať pokoj a kľud, šup do lesa radšej hneď ráno alebo až k večeru...

Začiatok trasy na Bezovci - lúky s prvosienkami a výhľadmi do ďaleka






Vyhliadka v prvej polovici trasy

























Pokračujeme ďalej z vyhliadky opäť do lesa




Jedno z "hradných" ohnísk




































Posledný úsek k hradnej bráne













Vyhliadková plošina smer Tematínska lesostep




Aktuálne prebiehajúce rekonštrukčné práce na hrade


Ešte jedno obzretie sa a ideme naspäť



Na hrade v čase našej návštevy bola umiestnená pokladnička na dobrovoľné vstupné (odporúčané na nej bolo 1 eur), o niekoľko dní na to sa už vraj vyberalo vstupné (a to bez rukavíc a bez rúšok). Takže drobné do vrecka a buďme zodpovední aj v prírode.

A ešte bonus navyše: v neďalekej "Hornej-Dolnej" - Novej Lehote si doprajte dúšok z dobrej Daštínskej kyselky (nepomýľte si ju s mokvavým prameňom, ten je chuťovo slabší).




























Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára