nedeľa 29. júna 2014

Summer challenge: No sugar, I´m sweet enough :)

Leto konečne prišlo a verím, že väčšina z vás je naň už dávno spokojne pripravená. Je tu čas dovoleniek a oddychu, slnenia sa pri vode a pojedania zmrzliny. Priznávam, že v lete sa mi moc do fitka nechce, beh aj turistiku odkladám dobrovoľne na chladnejšie dni a postavu týchto pár slnečných týždňov neriešim. Ale keďže netreba zaspať na vavrínoch a v duchu hesla v zdravom tele zdravý duch vyhlasujem 30 dňovú výzvu: stop bielemu jedu. Pridáte sa? Vydržíte?

30 days with no white sugar. Join the summer challenge and share with others your feelings and tips on diet. Challenge yourself...
 
Foto zdroj: internet






Vyvážená strava by mala obsahovať všetky základné zložky v dostatočnom množstve (bielkoviny, cukry, tuky, vitamíny, minerály a vláknina). Práve cukry tvoria energeticky najbohatšiu časť potravy, dodávajú nám vyše 50 % energie a sú hlavným „palivom“ mozgu (ich denná spotreba nervovými bunkami sa odhaduje na zhruba na 30g). 

A pri číslach ešte zostaneme: podľa odborníkov by mal človek, ktorý fyzicky nepracuje, denne prijať maximálne 60 gramov cukru, pričom za rok priemerný Slovák spotrebuje okolo 40 kg, čo je asi 4-5 x toľko. Nadbytok jednoduchého cukru spôsobuje veľké výkyvy hladiny cukru v krvi, čo spôsobuje vyplavovanie inzulínu z pankreasu a hormonálnu nerovnováhu, nadváhu, ukladanie tukov, podporuje rast plesní a množenie parazitov v črevách. A čo ste možno nevedeli, pri vysokých hladinách inzulínu sa znižuje  uvoľňovanie rastového hormónu a vytesňuje sa vitamín C, ktorý je potrebný pri aktivácii imunitnej odpovede - čím vyššia hladina glukózy, tým horšia imunita.

Nie každý "cukor" je však zlý (rozlišujeme jednak podľa zložitosti a aj podľa glykemického indexu GI...), v rámci výzvy sa jedná výlučne o klasický biely cukor - glukózu (resp. v polotovaroch pozor aj na glukózový sirup).

Tipy na náhradu: agávový sirup a stévia (nízky GI), jačmenný slad, ďatlový, rakytníkový a ryžový sirup (vcelku prijateľný GI), med a javorový sirup (vysoký GI, takže s mierou).

V poslednej dobe pribúdajú poruchy metabolizmu tukov, kvasinkové ochorenia, zaťažuje sa pečeň, zvyšuje sa percento chorých na rakovinu. Odbúraním cukru sa za nedostatočného prístupu kyslíka tvorí kyselina mliečna, ktorá sa hromadí v mozgu. Organizmus sa vtedy prekysľuje a ochudobňuje o vitamíny, bielkoviny a minerály, najmä o vápnik, ktorý je dôležitý pre kosti a zuby.  Dôsledkom je zvýšený výskyt zubných kazov a osteoporóza. Zvyšuje sa hladina adrenalínu, čo môže viesť k podráždeniu, nesústredenosti a hyperaktivite, negatívne ovplyvňuje aj starnutie kože a tvorbu vrások. Stojí nám to za to?

Zapojte sa už dnes do 30 dňovej výzvy: No sugar, I´m sweet enough :)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára