piatok 19. apríla 2013

Vedeli ste, že...?

...pri klasickom sed-ľahu chýba veľmi dôležitý prvok, a to impulz z chodidla pre zvýšenie napätia brušných svalov?

Foto zdroj: internet


Hmotnosť je zbytočne veľká i bez záťaže, pretože pri sed-ľahoch zdvíhate celú hornú polovicu tela, čo je minimálne 20 - 30 kg. Brušným svalov však stačí na dôkladné precvičenie asi tak štvrtina z tejto hmotnosti, t.j.5 kg.  Navyše sa brucho pohybuje smerom von, pás sa rozširuje a tlak na chrbtové platničky sa zvyšuje, čo môže spôsobovať bolesť. A čo je najpodstatnejšie, k zapojeniu šikmých brušných svalov a priečneho brušného svalu veľakrát ani nepríde.

Najúčinejšie posiľňovanie brušného svalstva sa preto robí v stoji systémom SM (písala som o ňom dávnejšie), pre zvýšenie účinnosti na jednej nohe, ktorú striedate. Brucho sa tak pohybuje dovnútra tela, chrbtica sa naťahuje a platničky zostávajú krásne vysoké.

Ja preferujem na tvarovanie brušných svalov najmä cviky na rôznych balančných plochách a s využitím rôznych pomôcok (aby sa zapojil aj tzv. core, t.j. streda tela, hlboké stabilizačné svaly), napr. skracovačky na fitlopte alebo na BOSU, príťahy kolien vo vzpore s chodidlami zavesenými na TRX alebo položenými na valci, rotácie s medicinbalom alebo s expandermi, cviky s VIPRom alebo s kettlebellmi. Fantázii sa medze nekladú.

A ak potrebujete z brucha najmä "zhodiť" prebytočný tuk, zabudnite na špeciálne "brušné" cviky a okrem úpravy stravy začnite makať. Najúčinejšie sú totiž viackĺbové cviky, pri ktorých zapojíte viac svalových skupín a teda spálite aj viac prebytočnej "tučnej" energie. Čo tak skúsiť ten tuk vydrepovať?



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára