pondelok 29. apríla 2013

Vedeli ste, že...?

...ranný beh a ešte k tomu nalačno nie je vôbec výhra?

Foto zdroj: internet














V noci telo potrebuje energiu  (značné množstvo energie) na udržiavanie telesných funkcií. Vnútorné orgány ju čerpajú z glukózy, ktorá koluje v krvi, kam sa dostane rozkladom zásob glykogénu v pečeni. Glykogén zo svalov je dotknutý síce len v minimálnom množstve, no napriek tomu je jeho deficit značný - ak večeriate o 19.hod a raňajky si dáte o 7.hod, energetický deficit (výdaj) môže byť až 4500 kJ (len pre porovnanie, odporúčaný denný energetický príjem pre priemernú ženu je okolo 8400 kJ).


Ráno teda vstanete s energetickým deficitom, ktorý sa prejaví ako nedostatok energie. Dôsledok? Vaše telo vo väčšom množstve začne využívať ako zdroj energie tuky, ktorých máme všetci dostatok. Potešujúca správa? Ani veľmi nie. Rozklad tukov totiž trvá oveľa dlhšie ako rozklad sacharidov (glykogén) a preto umožňuje iba nižšiu intenzitu záťaže. Keď sú teda glykogénové "sklady" prázdne, zvýši sa podiel spaľovaných tukov, čo vás donúti spomaliť a zníži kvalitu (a zrejme aj kvantitu) tréningu.

Vedci z Georgijskej univerzity dokonca zistili, že ľudia vynechávajúci raňajky pred tréningom, ktorí športovali nalačno, mali v tele oveľa väčšie percento tuku a preukazovali nižšiu fyzickú i mentálnu výkonnosť.

Neviem ako vy, ale ja som aj bez vedeckých štúdií už dávno prišla na to, že raňajky jednoducho byť musia. Keď nič iné, tak aspoň kúsok ovocia to istí :)

















Foto zdroj: internet

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára