utorok 24. marca 2020

Tip na výlet: hrad Branč

Nad dedinkou Podbranč, medzi Senicou a Myjavou, nájdete pomerne veľký a zachovalý hrad. Dá sa k nemu dostať autom takmer až pred bránu, ale táto voľba vás pripraví o nenáročnú prechádzku v krásnej prírode. Turistických trás v okolí je hneď niekoľko, my sme zvolili okruh z/do Sobotišťa.

POZOR! V súčasnosti je hrad uzavretý až do odvolania v súvislosti s aktuálnou COVID-19 situáciou.

Branč, 1.5.2015 (fotené z modrej turistickej značky nad rázcestníkom Podbranč/Martišovci)


























Vyrážame z obce Sobotište krátko po 9. hod modrou značkou smerom na Podbranč/Majer (3,5 km). Cesta vedie najprv cez lúku, kde nás čakalo úvodné jemné stúpanie a po chvíli vyúsťuje na veľmi málo frekventovanú staršiu asfaltku, ktorej sa držíme pomerne dlhý čas. Míňame prvé drevené posedenie, hrad máme od začiatku cesty na dohľad. 


Začiatok trasy, mierne stúpanie lúkou zo Sobotišťa, v pozadí Branč.


Prvý smerovník za nami a pokračujeme ďalej na Podbranč/Martišovci (+1,9 km) - celý čas rovina po asfaltke obklopenej lúkami. 

Druhý smerovník je na dohľad a zdá sa, že nás čaká stúpanie cez les. Nuž, stúpanie to bolo naozaj letmé a les bol iba klam - pár stromov a opäť sme na lúke, hrad, čo by kameňom dohodil a už sme pri domoch v podhradí (+1,8 km).

A tu, hľa, sa ani neviem odkiaľ valia húfy ľudí /vlastne viem, prichádzajú z parkoviska ;) Platíme vstupné a hor sa na prehliadku. Ako bonus sme objavili hradné ohnisko, tak bez váhania rovno vyťahujeme špekačky a zakladáme ohník /zjavne sme za raritu ;)





































































Spiatočnú cestu do Sobotišťa volíme po žltej smerom na Hornú dolinu (2,3 km) - opäť prevažne asfaltka, sčasti nespevnený chodník okrajom lúky, jemné klesanie.


Žltá značka schádza z asfaltky doprava, smer Horná dolina.


























Pokračujeme žltou až rázcestníku Polákovci (+ 2,7 km), striedame asfaltku, lúky a lesný chodník, míňame pár roztrúsených usadlostí, stúpanie je veľmi mierne (takmer si nevšimnete).


Na žltej smer Polákovci, pri každom obzretí je hrad na dohľad.









Od Polákovcov k Halabrínovcom (+ 1,4 km) už po červenej prevažne lúkami, poliami a sadmi a záverečný úsek červenou od Halabrínovcov do Sobotišťa (+ 2,5 km) miernym klesaním už len čisto asfaltkou.

Ovocný sad































Celková dĺžka trasy 17 km (približne 5 hodín), najvyšší bod 455 m.n.m., najnižší bod (Sobotište) 240 m.n.m. 

V podstate príjemná nenáročná prechádzka vhodná aj pre rodiny s deťmi - vzhľadom k veku detí je potrebné zvážiť vzdialenosť a prípadne vymyslieť kratšiu alternatívu. Trasa nie je vhodná pre kočíky, ale v okolí je možnosť nájsť pár cestičiek mimo asfaltku, kde sa dá aspoň trošku poprechádzať aj s kočíkom a vychutnať si kľud prírody. 



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára