štvrtok 9. apríla 2015

Jarná výzva - buď fit za 3 mesiace II.

Dokonalú postavu dostane do vienka málokto, pre väčšinu z nás je však "za odmenu". Za hodiny driny vo fitku, odriekanie rôznych dobrôt, za veľakrát von oknom vyhodené peniaze za rôzne krémiky, prístroje a krabičkové diéty. Možno ju nemôže mať každý (zdravotné dôvody, genetické predispozície...), ale všetci môžeme (mali by sme?) urobiť maximum pre to, aby sme sa k svojej vysnívanej postave dostali čo najbližšie. 



V predošlom článku sme si stanovili úvodné stravovacie miniciele a dnes pridáme záväzok vo forme pohybu. A aby sa nikto nemohol vyhovoriť na nedostatok času, miesta a financií, vybrala som najdostupnejší a najprirodzenejší pohyb - chôdzu.

Základným denným množstvom by malo byť 10 000 krokov, čo je pri priemernej dĺžke kroku asi 1,5 hodiny denne. Myslíme tým rýchlu chôdzu, avšak udýchateľnú nosom. Ak však chcete naozaj schudnúť, je potrebné základný limit navýšiť a to minimálne o polovicu, ideálne na dvojnásobok - t.j. 15 000 - 20 000 krokov denne. Bez výnimky. Len na porovnanie, človek so sedavým zamestnaním a s vlastným autom sa horko-ťažko dostane na 3000. Kúpte si krokomer a choďte - každý deň a čo najviac. Návodov, ako zvýšiť počet krokov, je na internete veľa, ale verím, že to zvládnete aj s vlastnou fantáziou.

A ak nie ste padavky, pridajte chôdzu po schodoch či do kopca. Polhodinové "schodovanie" u 65 kg ženy spáli okolo 500 kalórií (cez 2000 kJ), čo je ekvivalentom dvojhodinovej svižnej chôdze. Pozor však treba dávať na kĺby, takže dobré tenisky sú nevyhnutnosťou.

Mimochodom, ak niekto tvrdí, že kalórie páli aj pri domácich prácach, má síce pravdu,ale za 30 minút utierania prachu si môže dovoliť tak maximálne 4 gumové medvedíky. 

A takto si plním pohybový záväzok ja :)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára