pondelok 6. apríla 2015

Jarná výzva - buď fit za 3 mesiace I.

Veľkonočné sviatky sú už pomaly za nami a čo nevidieť sa vonkajšie teploty prehupnú nad 20°C. To, že prišla jar, sme už všetci postrehli a čoskoro vytiahneme zo skríň aj letnejšie oblečenie. Teoreticky chceme (nielen) v lete všetci dobre vyzerať, prakticky málokto pre to niečo urobí. A väčšina z toho mála to robí na poslednú chvíľu a zle. 

Foto zdroj: internet


Patrím k tým, čo na sebe pracujú priebežne celý rok. A taktiež patrím k tým, ktorí milujú sladkosti a takmer každé nezdravé a kalorické jedlo. A aby som nezabudla, patrím aj k tým, ktorým sa niekedy nič nechce a odkladajú tréning na neurčito. Nemám rada extrémy v jedle ani v pohybe, odmietam diéty a milujem pohyb. A rovnako ako väčšina z vás si uvedomujem, že čoskoro už (ne)dobrovoľne odhalíme aj tie časti tela, ktoré sa zatiaľ úspešne schovávali pod hrubými svetrami a dlhými nohavicami. A skôr ako si, milé dámy, spravíte perfektnú letnú pedikúru, pozrite sa sebakriticky do zrkadla a vyhláste útok na ochabnuté paže a zadok a zatlačte do kúta celulitídu. A naše svalnatejšie polovičky by mohli popracovať na odbúraní "pivného" brucha a nabratí novej svalovej hmoty (páni, hlavne vo fitkách nezabudnite, že chudé nohy v kombinácii s "vymakaným" hrudníkom a bicepsami nás až tak neohúria - teda, ak vôbec). A keďže je ťažké (nemožné?) zo dňa na deň zmeniť celú životosprávu aj pohyb, pôjdeme na to postupne, ale zároveň dostatočne rýchlo na to, aby sme všetko stihli v správnom čase.

Dnes začneme tým, že z jedálnička odstránime tri potraviny, ktoré nášmu metabolizmu škodia asi najviac.
1. Rafinovaný cukor: hoci si mnoho ľudí stále myslí, že sa priberá z tuku, pravdou je, že priberáme hlavne z jednoduchých sacharidov. Okrem klasického bieleho cukru si dajte pozor aj na kukuričný sirup, dextrózu, fruktózu, maltodextrín, hnedý cukor a ovocné koncentráty. A aby to nebolo také jednoduché, tieto zložky sa nachádzajú aj v zdanlivo "zdravých a diétnych" pokrmoch, ako sú napríklad musli zmesi či proteínové tyčinky. Neostáva nám teda nič iné, len pozorne študovať zloženie všetkých výrobkov, jesť čo najviac prírodných surovín a v prípade potreby siahnuť po mede, agávovom a javorovom sirupe či po stévii.

2. Pšenica a ďalšie "zrná": celozrnné výrobky sú zdravou náhradou tých bielych, ale je to skutočne vždy tak? Celé zrná obsahujú lepok (ktorý v našom tele zvykne podporovať zápalové procesy), škrob (ktorý sa rýchlo dokáže premeniť na cukor) a kyselinu fytovú (ktorá viaže minerály a teda telo nevyužije dostatok živín). Riešením je pridať k jedlu porciu ovocia alebo zeleniny a konzumovať aj naklíčené zrná, klíčky. Niektorí odborníci odporúčajú dokonca úplne obmedziť pšenicu a výrobky z nej. A aby sa vám "bezpšeničný" jedálniček nezdal stále rovnaký, vyskúšajte quinou, kuskus, pšeno, amarant, špaldu či pohanku.

3. Rastlinné oleje: v domácnostiach najčastejšie používaný repkový a slnečnicový olej majú veľa kalórií, spôsobujú v tele zápaly a pôsobia toxicky na bunky. Kde je to možné, skúste pridať radšej olej olivový alebo kokosový. Mimochodom, kokosové maslo (resp. kokosový tuk) určené špeciálne na varenie, pečenie a vysmážanie je už bežne dostať v ktorýchkoľvek potravinách.

Užite si dnešný veľkonočný pondelok, zlikvidujte posledné zásoby koláčikov a údeného mäska (najlepšie je nechať to všetko zbaštiť niekomu inému) a od najbližších raňajok budete o krok bližšie k vysnívanej postave.

P.S. Nájdite si čas zájsť aspoň 3x týždenne do fitka a okrem silového tréningu zaraďte aj kardio aktivity. Tréningové tipy a jedálničky nájdete priebežne na blogu a na facebooku. Tak poďme na to.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára