utorok 15. januára 2013

Pozor na zlomeninu

Začalo to zhruba pred rokom. Občas ma po záťaži pobolieval palec na nohe, ale keď na výlete odšlapete 40 km, ani vás tá bolesť príliš neprekvapuje. Na druhý deň som bola zase v pohode. A všetko sa opakovalo - beh, turistika, cvičenie ... Až kým som na Silvestra po ceste do práce nestúpila na nejaký kamienok, ktorý ležal na chodníku. Ten palec ma veru riadne zabolel. 



Bolesť sa od toho dňa neuveriteľne rýchlo stupňovala a prvý tohtoročný víkend som už nevedela ani chodiť, noha bolela aj na dotyk. Skončila som na pohotovosti u ortopéda s diagnózou natiahnutá šľacha. Vraj to za mesiac prejde samé. Super, a teraz čo? Nenašľapujte na tú nohu a šetrite sa, bola odpoveď. Našťastie sa mi po ďalšom bolestivom týždni podarilo vybaviť termín u chirurga a skončila som s ortézou a dvomi francúzskymi barlami na 4 týždne. Diagnóza: únavová zlomenina. Nikdy som nemala žiadny vážnejší úraz a ani nič zlomené. Teraz už mám a paradoxne bez úrazu. Len tak.

Únavová zlomenina vzniká nenápadne. Nie je to klasická zlomenina, ktorej predchádza nejaký úrazový mechanizmus, únavová zlomenina vzniká (laicky povedané) z únavy, pekne postupne a dlhšiu dobu. Dokonca zo začiatku ju nie je možné identifikovať ani na RTG snímku. Trpia ňou najmä športovci, ale vyberá si svojich zástupcov aj medzi vojakmi, či dámami obľubujúcimi vysoké topánky. A ako vlastne vzniká? Pri každom pohybe sa naše kosti nepatrne predlžujú a ohýbajú a občas sa môžu vyskytnúť mikroskopické prasklinky. Naše telo sa však dokáže výborne regenerovať a tak aj v kostiach prebieha neustály proces rozkladu a obnovovania, ktorý mikroprasklinky rýchlo zacelí. Ak mu k tomu dáme šancu a doprajeme si dostatočne dlhý čas na oddych. Ak nie, kosť sa nestíha mineralizovať, počet mikrotrhliniek narastá, spájajú sa do väčších celkov ... a stačí jeden nesprávny pohyb a kosť sa zlomí. V tomto momente sa už únavová zlomenina definuje ako zlomenina klasická. A vám tak neostáva nič iné, ako dať si pohov a šetriť sa. 3 týždne až 3 mesiace, podľa typu zlomeniny.

Asi som mala šťastie v nešťastí, ale vraj už po mesiaci budem môcť svoje nohy používať opäť na 100%. Tak mi držte palce, lebo leto sa už nezadržateľne blíži a je naozaj najvyšší čas sa pripraviť na plavkovú sezónu. Nehovoriac o tom, že mám nové boty na snowboard a ešte som ich ani nevyskúšala...

7 komentárov:

  1. Přeji brzké uzdravení a ať se poučíš a žádnou únavovou zlomeninu už nikdy řešit nemusíš :o)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Skore uzdravenie. Trosku ma to desi, tiez ma boli palec na nohe z novych tenisiek a mala som uz obdobny problem z lezečiek, keď som lozila pred par rokmi.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Pokiaľ vieš, že ťa to bolí z tenisiek, treba vymeniť tenisky :) Ale teraz vážne: ak máš podozrenie, že bolesť signalizuje začínajúci problém, väčšinou postačí dať si pauzu a telo sa "zreparuje" samé :) Ak by však bolesť pretrvávala dlhšie, potom to začať preventívne riešiť u ortopéda a nič nenechávať na náhodu. Radšej jedna zbytočná návšteva u lekára ako potom noha v dlahe.

      Odstrániť
    2. Uvidim este par dni.. Kupila som si nike free, takže je mozne, ze je to nezvykom v kombinacii s mojou priecne plochou nohou. Mažem to masťou a mám teraz celkom pohov. Zároveň to ale po poslednom behu bolelo menej.

      Odstrániť