piatok 6. apríla 2012

Tip na výlet - hrad Korlátka

Korlátka je zrúcanina hradu z 13. storočia, ktorá sa nachádza v Malých Karpatoch vo výške 455 m.n.m. nad obcou Cerová, časť Rozbehy. Dodnes sa zachovala časť valcovej veže (na Slovensku ojedinelé), zvyšky paláca a hradieb, ako aj hospodárska budova v predhradí. 


























V lesnatom zarastenom teréne sú badateľné zvyšky obvodových múrov horného hradu a súvislejšie úseky dolného opevnenia, tvoriace siluetu hradu z diaľkových pohľadov. Obvodové múry sú mohutné, spodná časť okrúhlej veže bola opevnená výstupkom, cez ktorý odrážali prípadné strely do strán. 

Na hrad sa dostanete z Rozbehov po žltej značke prichádzajúcej z Jablonice, z obce Prievaly (tiež po žltej značke) a z obce Buková po zelenej turistickej značke, pričom cesta trvá približne hodinu a pol z každého východiskového bodu.

Ak si chcete spraviť dlhší výlet a nie ste závislí na zaparkovanom aute, odporúčam začať v obci Cerová a cez hrad Korlátka prejsť do obce Buková a pokračovať až do Smoleníc. Medzi Bukovou a Smolenicami máte možnosť vyštverať sa aj na Záruby (najvyšší vrch v Malých Karpatoch) a pozrieť si zrúcaninu hradu Ostrý Kameň. Celá trasa z Jablonice cez Ostrý Kameň a Záruby až do Smoleníc trvá približne 6-7 hodín (treba však pripočítať čas na pauzy) a prejdete približne 25 km (foto je z 31.10.2008, kedy som túto trasu absolvovala po prvýkrát).

V tejto lokalite sa každoročne v jeseni konajú Majstrovstvá Slovenska v púšťaní šarkanov, čo je disciplína, o ktorej som doteraz vlastne ani netušila, ale náhoda zariadila, že sme boli priamymi svedkami. Zaujímavosťou na trati je aj veterný park Cerová so 4 vrtuľami, ktoré lákajú turistov ešte viac ako spomínaný hrad. Príjemne sa pod nimi relaxuje, máte pocit, akoby ste sedeli v úli :) Navštíviť môžete aj rozhľadňu na Rozbehoch a najstaršiu chatovú osadu u nás Sokolské chaty.

Viac info o hrade Korlátka nájdete aj na stránke obce Cerová.


hlavný prístup do hradu


bršlen európsky (Euonymus europaeus L.) - krásny, ale jedovatý



veterný park Cerová, pohľad z hradu Korlátka

pohľad od Veterného parku smerom na vodnú nádrž Buková, v pozadí masív Zárub (vpravo zrúcanina Ostrý Kameň, ktorú na foto nevidno)


vodná nádrž Buková, na kopci v strede zrúcanina hradu Ostrý Kameň













x

x

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára